- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
RUSALII 2017. La 50 de zile după Paști se sărbătorește Duminica Cincizecimii, a Pogorârii Sfântului Duh sau a Rusaliilor – numită popular şi Duminica Mare. Până la începutul secolului V, Cincizecimea era o dublă sărbătoare: a Inălţării Domnului şi a Pogorârii Sfantului Duh. De prin anii 400 Inălţarea Domnului a fost mutată mai devreme la 40 de zile după Paşte (cum este sărbătorită până astăzi) iar Cincizecimea a rămas numai ca Sărbătoare a Pogorârii Duhului Sfânt.
Duminica Pogorârii Duhului Sfânt este praznic (aniversare) mare atât pentru creştinii de confesiune (ritual) ortodoxă dar şi catolică si greco-catolică (citeşte mai multe despre Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc, considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est).
În această zi abundă obiceiurile și practicile magice legate de cultul morților, deoarece se credea că sufletele morților se ospătau acum, în zborul lor către cer. Se credea că, în drumul către cer, sufletele morților se puțeau rătăci și rămâne pe pământ, transformându-se în strigoi ce provocau neajunsuri oamenilor și animalelor.
RUSALII 2017. De aceea în ziua de Ispas se practică, și astăzi, ritualuri magice de apărare: sunt culese și sfințite plante despre care se crede că au proprietăți apotropaice (leuștean, alun, paltin); oamenii și animalele se ating cu ramuri de leuștean; se buciumă la raspantia drumurilor și pe dealuri; femeile și fețele se încing peste brâu cu ramuri de leuștean; abundă pomenile pentru morți; se fac vrăji și descântece.
CE E BINE SĂ FACI DE RUSALII 2017
RUSALII 2017. În tradiția populară, Rusaliile sunt niște ființe fantastice, malefice, asemănătoare ielelor, care umblă prin văzduh începând cu ziua de Strat de Rusalii (miercuri, a 25-a zi după Paști) și provoacă mult rău oamenilor: îi pocesc, îi schimonosesc și îi înnebunesc pe toți cei care nu le respectă zilele. De aceea, femeile nu lucrau nimic în toate miercurile care se derulau de la Stratul de Rusalii până la Duminică Mare. Pentru a apăra gospodăria de invazia acestor spirite, în sâmbătă Rusaliilor oamenii obișnuiesc și astăzi, în virtutea tradiției, să arboreze la porți, în foișoare, pe gânguri sau la intrările în case, ramuri verzi de tei, plantă considerată a avea proprietăți apotropaice.
RUSALII 2017. Moșii de vară, ținuți în sâmbătă Rusaliilor, sunt unul dintre cele mai importante momente ale cultului morților. Înainte se credea că sufletele morților, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare și au zburat slobode timp de 50 de zile, se întorc în lumea subterană în sâmbătă Rusaliilor. Pentru că această reîntoarcere să se desfășoare fără incidente, oamenii săvârșeau rituri de înduplecare și de îmbunare a spiritelor morților: împodobeau gospodăriile și mormintele cu ramuri de tei și făceau pomeni fastuoase, practici ce s-au păstrat până astăzi în satele bucovinene.
RUSALII 2017. De Rusalii se dau de pomană vase de lut sau de porțelan, căni, străchini și vase de lemn (cofe, cofaiele), împodobite cu flori și umplute cu lapte, vin sau apa. În unele sate bucovinene Moșii de vară încep încă în dimineață sâmbetei de Rusalii, când pomenile amintite mai sus se trimit pe la casele vecinilor. Dar ritualul de pomenire are loc mai ales în cimitire, unde mormintele sunt curățate și împodobite din timp iar lumânările ard întreagă perioadă în care se desfășoară ceremonialului de pomenire. Împăcarea sufletelor morților și întoarcerea lor fără incidente în morminte depinde de bogăția ofrandelor (pomenilor) și de respectarea ritualului. În aceste zile, la porțile cimitirelor, se întind meșe pline cu colăci și sticle de vin împodobite cu verdeață și flori și au loc slujbe de pomenire, oficiate de preotul satului, după care acesta parcurge întregul cimitir pentru a sfinți fiecare mormânt. După încheierea ceremonialului, sătenii își dăruiesc unii altora ofrandele sfințite de către preot sau le împart săracilor.