În România încă se păstrează obiceiul de a crește și sacrifica porcul în propria gospodărie. Ba mai mult, numărul porcilor de casă este aproximativ egal cu cel crescuți în ferme.
Până în prezent, încercările autorităților de a reduce numărul porcilor crescuți în gospodării nu au dat rezultate pozitive. Românii, dacă nu cresc singuri porci, preferă să cumpere de la vecini sau oameni de încredere, decât să-și achiziționeze carnea de la ferme specializate.
Deși este abia finalul lunii octombrie, românii încep să se pregătească pentru sărbătorile de iarnă. Pe rețelele de socializare au apărut anunțuri cu ofere la carnea de porc, iar doritorii se înghesuie să aleagă cele mai gustoase bucăți.
Citește și: Ce tipuri de carne este bine să eviți să cumperi din supermarketuri. Măcelarii explică motivul
S-a dat deja startul pentru pregătirile de iarnă. Cu cât se vând porcii pentru sărbători
Mai este mai bine de o lună până la Moș Nicolae, când se consideră că încep sărbătorile de iarnă. Cu toate acestea, românii sunt deja în căutarea celui mai important aliment din perioada Crăciunului, și anume carnea de porc.
In Iași deja s-a dat startul cumpărăturilor, iar oamenii s-au grăbit să aleagă tot ceea ce-și doresc. Mulți nu s-au uitat la preț, deși este în creștere față de anul trecut.
Comercianții se folosesc de rețelele de socializare sau de platformele de vânzare-cumpărare pentru a posta anunțuri pentru ofertele de Crăciun.
„Am început să iau avansul pentru porcii de Crăciun. Mai am disponibil 13 bucăţi. Porcii sunt crescuţi în regim gospodăresc, doar cu cereale. Greutate estimativă la Crăciun 120-140 kg – se cântăresc atunci şi se face şi scăzământul.
Preţul este 16 lei/kg viu. La acest preţ aveţi inclus şi transportul până acasă plus o sticlă de vin din partea noastră”, este unul dintre anunțurile respective, conform unei surse.
Ionuţ Anghel este unul dintre comercianți, iar acesta a spus prețurile pentru fiecare bucată de carne pe care o are la vânzare.
„Cam de o săptămână am început să luăm avansul. Avem 15 clienţi până azi. În viu este 17 lei/kg la noi, şi tranşat variază în funcţie de cantitatea pe care o cumpără.
O spată de porc este 14 lei kilogramul şi are cam 2-2,5 kg, pieptul de porc este 15 lei/kg, o semicarcasă de porc, la sfert, e 15 lei/kg.
Citește și: Piftie de porc - rețetă clasică. Cum se prepară răcitura tradițională
O fleică de porc, care are în jur de 2 kg, este 18 lei/kg, un muşchiuleţ este 25 de lei/kg, şi pregătim inclusiv cârnaţi la comandă”, a spus acesta.
Potrivit sursei menționate anterior, prețurile vor crește în perioada următoare cu 15-20%. Costurile diferă și în funcție de prețul furajelor folosite pentru animale.
Tocmai de aceea, românii sunt în mare parte prevăzători și încearcă să-și facă astfel de cumpărături înainte să înceapă febra cumpărăturilor.
Recomandările directorului ANPC cu privire la reducerile de Black Friday. Care sunt regulile privind garanția produselor... Orașul din România în care „plouă cu cenușă”. Locanicii sunt revoltați, după ce mai mulți oameni au ajuns la spital...