Antena Căutare

Piftie de porc - rețetă clasică. Cum se prepară răcitura tradițională

Piftia de porc, cunoscută și sub denumirea de răcitură, este un preparat tradițional românesc ce aduce în fiecare iarnă aromele autentice ale bucătăriei din vremea bunicilor.

Piftia de porc, cunoscută și sub denumirea de răcitură, este un preparat tradițional românesc ce aduce în fiecare iarnă aromele autentice ale bucătăriei din vremea bunicilor | Profimedia

Fie că este servită ca aperitiv pe masa de sărbători sau ca un deliciu în cadrul întâlnirilor de familie, piftia reunește gustul savuros al cărnii de porc cu o consistență gelatinoasă care îi oferă o notă de bun-gust.

Această rețetă deosebită nu este doar un simplu fel de mâncare, ci este un simbol al tradițiilor culinare românești, care ne leagă de rădăcinile noastre și ne amintește de momentele frumoase petrecute alături de cei dragi.

Prepararea piftiei este o artă care necesită timp și răbdare, dar rezultatul final este pe măsura așteptărilor. De la alegerea cărnii potrivite până la procesul de răcire, fiecare pas are importanța sa.

Citește și: Rețeta clasică de paste bolognese ca în Italia. Modul de preparare pas cu pas pentru un gust autentic

Articolul continuă după reclamă

Piftia este o alegere perfectă pentru a aduce un strop de nostalgie pe masa de Crăciun sau de Revelion, dar poate fi savurată și în zile obișnuite, atunci când dorim să ne răsfățăm cu un preparat gustos și tradițional. De asemenea, piftia de porc este ușor de personalizat, putând adăuga diverse condimente sau ingrediente după bunul plac.

Rețetă clasică piftie de porc

Piftia de porc este o rețetă care a fost transmisă din generație în generație, păstrând vie cultura culinară românească. Fiecare gospodină are propriile secrete și metode, dar esența rămâne aceeași: o combinație delicioasă de carne de porc și condimente, care se transformă într-o răcitură gelatinoasă, plină de gust.

În continuarea articolului, a1.ro vă prezintă o rețetă clasică de piftie de porc, ușor de urmat și aromată, astfel încât să puteți aduce și un strop de tradiție pe masa voastră.

Ingrediente piftie de porc

Pentru piftia de porc este nevoie de următoarele ingrediente:

• 1,3 kg picioare de porc (3 buc);

• 700 g ciolan afumat (dezosat) sau 1 kg cu os cu tot - poate fi și ciolan crud, neafumat;

• 500 g carne slabă de porc (pulpă);

• 3 lingurițe sare;

• 1 linguriță boabe de piper;

• 3 căpățâni mari de usturoi (cca. 80 g).

Mai pot fi adăugate în plus, după preferințe:

• hrean cu oțet

• sfeclă roșie murată

• castraveciori murați

• pâine proaspătă, conform savoriurbane.com.

Mod de preparare piftie de porc

Pentru început este nevoie să curățăm foarte bine picioarele de porc (părul trebuie pârlit, iar pielea dintre degete trebuie înlăturată). La piftie se mai pot adăuga urechi sau coadă.

Se curăță usturoiul, se adaugă carnea de porc într-o oală peste care se pune apă rece. Se mai adaugă sarea și piperul boabe, iar apoi se lasă la fiert. Pe parcurs trebuie pus și o parte din usturoiul mărunțit.

Piftia de porc trebuie lăsată la foc mic timp de 4 ore în cazul gospodinelor care folosesc oală normală pentru prepararea ei. După ce a fiert, aceasta se lasă deoparte timp de 30 de minute pentru a se „odihni”.

Se mai adaugă usturoi mărunțit peste compoziție și se amestecă bine. Mai apoi, se iau din oală bucățile de carne și se pun într-un castron. Acestea se dezosează cât încă sunt calde.

Citește și: Ingredientul banal pe care să îl adaugi în clătite pentru a nu se mai lipi de tigaie. Trucul pentru o consistență perfectă

După ce au fost scoase cartilajele din carne, aceasta se taie în bucăți potrivite și se pune în diferite boluri. Se mai pot adăugat peste ea și alte elemente precum castraveți murați, sfeclă roșie, etc, conform sursei citate mai sus.

Zeama rămasă în urma fierberii se strecoară și se lasă la răcorit pentru 30 de minute. Grăsimea care se ridică la suprafață trebuie îndepărtată.

Pentru o piftie cât mai clară se folosesc 5 sau 6 albușuri de ou. Acestea se adaugă peste zeamă și se pun împreună la foc mediu pentru 10 minute. La final, lichidul trebuie strecurat foarte bine.

La final, zeama aromată se toarnă peste bucățile de carne din boluri. Piftia trebuie să stea cel puțin 8 ore într-un loc rece.

Modul în care tai ceapa influențează gustul preparatului! Un bucătar s-a viralizat pe internet după ce și-a împărtășit t... Secretele meseriei. O ospătăriță dezvăluie ce nu e bine să comanzi niciodată la restaurant: „Știu asta pentru că și eu s...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
După câte zile se aruncă salata boeuf. Cât ar trebui să stea la frigider
După câte zile se aruncă salata boeuf. Cât ar trebui să stea la frigider
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la admiratori de Crăciun. Copiii Familiei Regale urmează un protocol strict
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la... Catine.ro
Rețeta de curry de mazare, un deliciu sănătos și sățios. Ingrediente și mod de preparare
Rețeta de curry de mazare, un deliciu sănătos și sățios. Ingrediente și mod de preparare
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile” Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei Giurgiu | VIDEO
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei... Libertatea.ro
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a... AntenaSport
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima imagine cu bebelușul: „Raza mea de soare”
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima... Elle
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la Ploiești în acest timp
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la... Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară HelloTaste.ro
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți Antena3.ro
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume Jurnalul
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit Kudika
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga Justiție! «Aseară la ora 20...»
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga... Redactia.ro
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit Observator
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard MediCOOL
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase... UseIT
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x