Antena Căutare

Când sunt Moșii de iarnă și care sunt tradițiile ce trebuiesc respectate. Femeile trebuie să aibe mare grijă! Pot comite un păcat, iar pedeapsa e fatală

"Moșii de iarnă", "Moșii cei Mari" sau "Sâmbăta Morților".Toate cele trei denumiri semnfică același lucru: creștinii ortodocși se pregătesc pentru parastas. Pe 22 februarie 2020, românii ar fi bine să respecte tradițiile impuse

Când sunt Moșii de iarnă și care sunt tradițiile ce trebuiesc respectate. Femeile trebuie să aibe mare grijă! Pot comite un păcat, iar pedeapsa e fatală
Moșii de iarnă

Pe 22 februarie 2020, creștinii ortodocși se pregătesc pentru parastas.Pentru ca pomana să fie primită, este recomandat să respectăm vechile tradiţii legate de Moșii de iarnă.

Ce sunt Moșii de iarnă?

Moșii de iarnă sau Pomenirea Morților este o rânduială a Bisericii Ortodoxe Române în care se face pomenirea celor trecuți în veșnicieiar, iar ritualul prevede ca în fiecare biserică să se oficieze Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului.

În sâmbăta dinaintea duminicii "lăsatului sec de carne" se face pomenirea morților, pentru că în duminica următoare Biserica a rânduit să se facă pomenire de "Înfricoșata Judecată" și "A doua venire a lui Iisus Hristos".

Simion Florea Marian menționează în lucrarea "Trilogia vieții", că pe tot parcursul anului, în spațiul românesc există 20 de zile de Moși. Cuvântul "moși" vine de la "strămoși", și se referă la persoanele trecute la cele veșnice. Dar cu apelativul "moși" nu sunt numiți doar morții, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum și pomenile făcute pentru ei.

Din zilele de Moși amintim: "Moșii de primăvară" (de Măcinici), "Moșii de vară" (sâmbăta dinaintea Rusaliilor), "Moșii de toamnă" (în prima sâmbătă din luna noiembrie), "Moșii de iarnă" (sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne).

Ce oferim drept pomană la biserică?

Datina impune ca la biserică să aducem merinde precum:colivă, colac, sticlă cu vin, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, sau fructe , dar și pomelnicul în care trecem numele celor plecaţi în neființă şi lumânări pentru a fi sfințite de către preoți.

Citește și: De Moșii de iarnă se împart vase noi cu piftii, răcituri sau cotoroage. Rețete de piftii, răcituri sau cotoroage.

La mormintele rudelor oamenii trebuie neaparat sa aprinda cel putin doua lumanari, care au rolul de a incalzi sufletele mortilor.

Tradiție cunoscută Moșilor de iarnă- mâncăm piftie!

În această zi trebuie să mâncăm și să dăm pomană piftie și alte răcituri, potrivit unei vechi tradiții, care se mai păstrează în lumea satului. Datorită acestui vechi obicei, "Moșii de iarnă" mai au și denumirea de „Moșii de piftii” în unele zone ale țării. Pentru a respecta până la capăt obiceiul, trebuie ca ceea ce rămâne nemâncat să se arunce a doua zi, în Duminica lăsatului sec de carne. Dacă nu se respectă această tradiţie, natura se răzbună aducând valuri de frig în toiul verii.

În această zi NU se lucrează!

Femeile care aleg să nu respecte această tradiție riscă să li "se întoarcă pomana" și să tremure ca piftia.

Cei decedați de mai puțin de un an nu trebuie pomeniți alături de ceilalți!

Pentru cei decedați de mai puțin de un an trebuie scris un singur pomelnic, separat!

La cimitir se aprind cel puţin două lumânări!

Credincioşii care fac pomeniri de Moșii de iarnă trebuie să meargă la biserică de dimineaţă, ca să participe la Sfânta Liturghie, iar bia după se oficiază parastasul.

Familia trebuie să meargă la cimitir, unde trebuie să aprindă cel puţin două lumânări – numărul minim necesar, potrivit superstiţiilor, pentru a încălzi sufletele morţilor.

Nu se fac nunţi de Moșii de iarnă!

Conform tradiţiei creştin ortodoxe, ]mpreună cu "lăsatul secului de carne" cununiile religioase nu ar trebui permise.

Noul sezon al nunţilor se va deschide după Duminica Tomii (a doua duminica după Paște).

Pasiunea care nu o scoate la pensie. Povestea învățătoarei care străbate zeci de kilometri, din dragoste pentru elevi... „Averea” unui oltean, culturi de cannabis indoor. Ce au descoperit procurorii DIICOT...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x