Antena Căutare

Se simte cutremur. E 4 martie 77. Mor peste 1.500 de oameni. Pe străzi se strâng dărâmăturile cu mătura. Ceaușescu privește și exclamă: "Demolați totul!"

E 4 martie 77. Înainte de lăsarea serii, Bucureștiul se zguduie. În câteva secunde, centrul Capitalei este la pământ. La propriu. Clădiri rase, dămâmături pline cu oameni și oameni plini de dămâmături. 1.500 de morți, alți mii de răniți care își caută familiile. La nici 24 de ore la la catastrofă, străzile din București erau măturate. Molozul era strâns în fărașe, morții erau adunați în saci. Imagine veche de 42 de ani, care încă dă fiori celor care au trăit ziua fatidică.

Pe 4 martie 1977, la doar câteva secunde de la izbucnirea cutremurului, prima clădire cade în centrul Bucureștiului. I se spunea blocul "Dunărea", denumit după restaurantul unde mai marii Capitalei mergeau adesea pentru că "se mânca bine". Cârciuma de la subsol avea să-i prindă pe toți, unul peste altul, sub dărâmăturile întregului bloc.

Tot Bucureștiul era paralizat. Cade și Scala, iar pe Toma Caragiu îl găsesc alb. Nu de praf, ci de frică. Mort pe loc, cel mai probabil văzând cum nu mai are scăpare. Actorul este una dintre marile personalități ale României care au pierit pe 4 martie 1977.

Se simte cutremur. E 4 martie 77. Mor peste 1.500 de oameni. Pe străzi se strâng dărâmăturile cu mătura. Ceaușescu privește și exclamă: "Demolați totul!"

(*Imagine de la Universitate. 4 martie 1977)

Citește și:

Aici a fost CUTREMURUL din 1977! ATUNCI VS. ACUM. Clădirile prăbușite din București au revenit la viață printr-o galerie foto de colecție

După Scala, Ceaușescu ar fi mers în inspecție și la blocul Dunărea

Cu o privire ușor pierdută, marele conducător al țării merge să inspecteze ce a rămas în picioare după cutremur. Capitala lui Ceaușescu era distrusă, clădirile din centru fiind la pământ. Ajunge și vis-a-vis de Intercontinental, acolo unde la subsol fusese, în urmă cu o zi, un restaurant faimos.

Se simte cutremur. E 4 martie 77. Mor peste 1.500 de oameni. Pe străzi se strâng dărâmăturile cu mătura. Ceaușescu privește și exclamă: "Demolați totul!"

Blocul Dunărea, prima clădire prăbușită la cutremurul din 4 martie 1977

(*Blocul Dunărea, vis-a-vis de Intercontinental)

Ceaușescu a venit, a vorbit, s-a făcut:"Opriți căutările și demolați totul!"

Blocul Dunărea s-ar fi prăbușit primul, însă doar o parte. Niciun supraviețuitor în două ore de căutări. Nicolae Ceaușescu a decis sistarea lor și pentru că structura de rezistență era șubredă, l-a demolat complet, "cărămidă cu cărămidă. Tovarășul ar fi spus fără să ezite: "Opriți căutările și demolați totul!"

Se simte cutremur. E 4 martie 77. Mor peste 1.500 de oameni. Pe străzi se strâng dărâmăturile cu mătura. Ceaușescu privește și exclamă: "Demolați totul!"

Ceaușescu

(*Nicolae Ceaușescu, în inspecție în Capitală, după cutremurul din martie 1977)

Oamenii de sub dărâmături n-au mai avut nicio șansă. Și nici blocul, care a fost dărâmat complet. Mănăstirea de lângă, rămasă intactă la cutremurul din martie 44 și-a găsit și ea sfârșitul, odată cu ruinele blocului Dunărea. Deși avariat, locașul de cult n-a mai stat în picioare. Noile planuri ale viitoarei clădiri ce urma să fie construită pe locul blocului Dunărea prevedea o suprafaţă mai mare, astfel că a fost demolată şi biserica, la ordinele tovarășului.

Citește și: 43 de ani de la cutremurul din '77. Cum a fost găsit, de fapt, Toma Caragiu: ”Sunt doi. Doi oameni îmbrățișați, două vieți...” Cine a mai pierit în blocul Colonadelor, fost Continental

2020. Cazino de lux, la parterul primei clădiri prăbușite în București, în martie 77, la cutremur

Era cel mai renumit restaurant al vremurilor, locul unde "se mânca bine". Doar oamenii importanți din București în treceau pragul. Prăbușit cu tot cu clienți în '77. Morți toți cei care se aflau în imobil. În '77. 42 de ani mai târziu, spațiul de la subsol a devenit la unul dintre locurile unde se învârt bani grei. Azi e Cazino de lux și tot cei mai "importanți" oameni îi trec pragul.

Sursa foto: muzeuldefotografie.ro; bucurestiulmeudrag.ro;

Un număr de 35 de persoane sunt în carantină instituţionalizată şi li se fac teste pentru coronavirus; alte peste 10.000... Alexe: La Ocolul Sighet a fost descoperită poate cea mai mare tăiere ilegală din România în ultimii cinci ani/ Îi vreau ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x