Pe 4 martie 1977, la doar câteva secunde de la izbucnirea cutremurului, prima clădire cade în centrul Bucureștiului. I se spunea blocul "Dunărea", denumit după restaurantul unde mai marii Capitalei mergeau adesea pentru că "se mânca bine". Cârciuma de la subsol avea să-i prindă pe toți, unul peste altul, sub dărâmăturile întregului bloc.
Tot Bucureștiul era paralizat. Cade și Scala, iar pe Toma Caragiu îl găsesc alb. Nu de praf, ci de frică. Mort pe loc, cel mai probabil văzând cum nu mai are scăpare. Actorul este una dintre marile personalități ale României care au pierit pe 4 martie 1977.
(*Imagine de la Universitate. 4 martie 1977)
Citește și:
După Scala, Ceaușescu ar fi mers în inspecție și la blocul Dunărea
Cu o privire ușor pierdută, marele conducător al țării merge să inspecteze ce a rămas în picioare după cutremur. Capitala lui Ceaușescu era distrusă, clădirile din centru fiind la pământ. Ajunge și vis-a-vis de Intercontinental, acolo unde la subsol fusese, în urmă cu o zi, un restaurant faimos.
(*Blocul Dunărea, vis-a-vis de Intercontinental)
Ceaușescu a venit, a vorbit, s-a făcut:"Opriți căutările și demolați totul!"
Blocul Dunărea s-ar fi prăbușit primul, însă doar o parte. Niciun supraviețuitor în două ore de căutări. Nicolae Ceaușescu a decis sistarea lor și pentru că structura de rezistență era șubredă, l-a demolat complet, "cărămidă cu cărămidă. Tovarășul ar fi spus fără să ezite: "Opriți căutările și demolați totul!"
(*Nicolae Ceaușescu, în inspecție în Capitală, după cutremurul din martie 1977)
Oamenii de sub dărâmături n-au mai avut nicio șansă. Și nici blocul, care a fost dărâmat complet. Mănăstirea de lângă, rămasă intactă la cutremurul din martie 44 și-a găsit și ea sfârșitul, odată cu ruinele blocului Dunărea. Deși avariat, locașul de cult n-a mai stat în picioare. Noile planuri ale viitoarei clădiri ce urma să fie construită pe locul blocului Dunărea prevedea o suprafaţă mai mare, astfel că a fost demolată şi biserica, la ordinele tovarășului.
2020. Cazino de lux, la parterul primei clădiri prăbușite în București, în martie 77, la cutremur
Era cel mai renumit restaurant al vremurilor, locul unde "se mânca bine". Doar oamenii importanți din București în treceau pragul. Prăbușit cu tot cu clienți în '77. Morți toți cei care se aflau în imobil. În '77. 42 de ani mai târziu, spațiul de la subsol a devenit la unul dintre locurile unde se învârt bani grei. Azi e Cazino de lux și tot cei mai "importanți" oameni îi trec pragul.
Sursa foto: muzeuldefotografie.ro; bucurestiulmeudrag.ro;
Un număr de 35 de persoane sunt în carantină instituţionalizată şi li se fac teste pentru coronavirus; alte peste 10.000... Alexe: La Ocolul Sighet a fost descoperită poate cea mai mare tăiere ilegală din România în ultimii cinci ani/ Îi vreau ...