O simulare dura, facuta ca la carte. Acesta a fost mesajul transmis de sefii din Educatie pentru prima lucrare simulata, la limba si literatura romana. In sali, au fost pornite camerele de supraveghere, iar paznicii au asigurat scolile mai ceva ca rezerva nationala. In aparenta! Un reporter Observator a ajuns pana in sala de examen. Norocul a fost ca nu s-a regasit pe listele cu elevi.
La fel de usor a fost sa aflam si subiectele, la zece minute dupa inceperea examenului. Chiar daca au stiut subiectele din timp, elevii tot nu au rupt gura targului. Primul subiect: un sinonim pentru cuvantul "targ". “N-am scris”, spune o eleva. Nici eseul nu l-au scris, desi era punctat bine. Excelent s-au descurcat elevii la al doilea subiect. Le-a picat cea mai importanta tema din viata lor: internetul.
Simularea tot simulare ramane. Si pentru elevi si pentru profesori. “Am spus ca este un fel de mini-bacalaureat, daca triseaza sigur nu se va mai regasi pe urmatorii ani la alte examene”, sustine Constantin Traistaru, inspectorul general scolar al Capitalei
In alte judete, au fost stabilite sanctiuni si pentru elevi. Notele de la simulare vor fi trecute in catalog. Asa profesorii au avut grija ca elevii sa nu chiuleasca si sa aiba si emotii. “Este ca un semnal sau o avertizare sau o motivare pentru cei care vor lua note mari”, a precizat Lelia Stanga, director adjunct la Scoala Gimnaziala “Alexandru Stefulescu”.
Pronosticul inspectorilor scolari: fifty-fifty. Jumatate trece, jumatate nu. Dar pana la rezultate, elevii mai trebuie sa dea examen si la alte discipline.
Clasa zero a luat-o (iar) de la zero. Autoritatile vor decide "cum, unde si in ce fel", insa ramane OBLIGATORI... OBSERVATOR SPECIAL: Cine salveaza ambulanta. Regulile ar trebui respectate, dar soferii si pietonii sunt cu mintea la ca...