Antena Căutare

Sfântul Ștefan 2021: tradiții și obiceiuri pe 27 decembrie. Rugăciune puternică pentru această sărbătoare

Pe data de 27 decembrie credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Arhidiacon Ștefan, primul martir al Bisericii creștine.

Colaj cu Sfântul Ștefan și o bătrână rugându-se Galerie
Pe 27 decembrie credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Ștefan și în această zi au mai multe tradiții și obiceiuri | Shutterstock

Sfântul Ștefan a fost unul dintre apostolii care au predicat cuvânul Evangheliei și au ținut slujbe( alături de ceilalți 6: Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmenă şi Nicolae). Sfântul Ștefan l-a cunoscut pe Iisus Hristos, a fost marot al Învierii și Înălțării, iar pentru că a predicat cuvântul Mântuitorului a stârnit furia fariseilor care și-au dorit moartea apostolului.

Sfântul Ștefan a fost primul mucenic care a fost ucis pentru credință. Acesta a fost omorât cu pietre de farisei, iar înainte să moară Sfântul Ștefan a dat dovadă de iertare și a rostit rugăciunea: „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta”.

Ca urmare a faptelor sale din timpul vieții Sfântul Ștefan este cinstit de credincioși în a treia zi de Crăciun, pe data de 27 decembrie.

Potivit datelor emise de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date în România este 500 de mii de oameni poartă numele de Ștefan/Ștefania și derivate.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan

Potrivit tradiției, de Sfântul Ștefan se fac pomeniri pentru sufletele celor car au murit în împrejurări dramatice și se dau pachete cu mâncare de pomană.

Tradiția spune că de Sfântul Ștefan certurile nu-și au locul, iar persoanele certate sunt sfătuite să se împace, în semn de prețuire față de cel care i-a iertat pe fariseii care i-au luat viața. Pentru sporul casei și sănătatea rudelor grav bolnave, creștinii obișnuiesc să facă fapte bune și să ierte cu ocazia sărbătorii de Sfântul Ștefan.

Citește și: Vedete care își serbează ziua numelui pe 27 decembrie, de Sfântul Ștefan

Este bine ca persoanele care se confruntă cu probleme de sănătate să aducă în casele lor icoane cu Sfântul Ștefan, sfințite pe data de 27 decembrie. Totodată, creștinii obișnuiesc să dea în dar o astfel de icoană, pentru a scăpa de neazuri.

În unele zone din Muntenia se obișnuiește să se prepară așa numitele: „Pâinici ale lui Ștefan”, din aluat de cozonac. Acestea semnifică pietrele cu care arhidiaconul a fost ucis. preparatele se duc la biseriză în ziua praznicului, pentru a fi sfințite și se împart copiilor săraci.

De asemenea, se mai prepară și mucenici cu miere şi nucă, care amintesc de moartea lui mucenicească. Și acestea se dau de pomană pe 27 decembrie.

Citește și: Mesaje și urări de Revelion și Anul Nou. Idei de SMS pentru apropiați

Rugăciune către Sfântul Ștefan

Pe 27 decembrie credincioșii rostesc rugăciuni adresate primului martir creștin. Printre rugăciunile către Sfântul Ștefan se numără:

„Ne-a răsărit el, primul mucenic, Ucis cu pietre, că era prea bun, Diacon tânăr, vrednic ucenic, De care Scrierile Sfinte spun… Nu a murit până n-a luminat, – Exemplu viu de rugăciuni fierbinţi -, Pe cei ce Raiul sfânt au căutat, Şi l-au găsit în oamenii cei sfinţi. Aşa ne luminează şi pe noi, Sfinte Ştefane, şi noi am greşit, Cum i-ai iertat pe oamenii cei răi, Te roagă lui Hristos necontenit; Te roagă pentru noi, cei păcătoşi, Ce azvârlim cu pietre în minuni, Să fim şi noi ca tine, credincioşi, Şi decât suntem, să fim… mult mai buni!”.

Oamenii care construiesc o lume mai bună au spus „Ajut eu” și anul acesta, la Antena 1... În ce constă un contract de cesiune? Cesiunea contractelor imobiliare: Preluarea contractului Prima Casă sau a creditulu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x