Cunoscutul taragotist Dumitru Fărcaș s-a stins din viață la vârsta de 80 de ani, în urma unui infarct. Artistul , care era internat într-un spital din Cluj-Napoca, a trecut în urmă cu mai bine de patru ani prin momente delicate, întrucât atunci a rămas fără ”taragotul de aur”.
Dumitru Farcaș a încântat sute de mii de români de-a lungul timpului, însă în urmă cu câțiva ani, în 2014, el a rămas fără instrumentul cu ajutorul căreia impresiona oamenii. În 2014, taragotul de aur al lui Farcaș a fost furat din fața Ateneului Român din București, în timp ce artistul se afla în incintă pentru concertul lui Gheorghe Zamfir.
După mărturisirile făcute de artist atunci, totul s-ar fi petrecut din cauza neglijenței șoferului de microbuz, care s-a adăpostit de ploaie sub o copertină şi a uitat o uşă deschisă la automobil, timp în care hoţii şi-au făcut treaba. Fărcaş n-a mai putut cânta la spectacol fără instrument.
"Nu am mai cântat, nu am avut cu ce... Am anunţat în sală că mi s-a furat taragotul şi am plecat chiar în acea seară înapoi la Cluj", povestea în 2014 Dumitru Fărcaş. Taragotul a fost evaluat de poliţişti la 3.000 euro, însă pe piaţa neagră putea fi vândut la negru cu mult mai mult.
Supărarea artistului a fost cu atât mai mare cu cât la acest instrument cântă de 55 de ani. Taragotul a fost cumpărat de la un bătrân din Sighetul Marmaţiei şi reprezintă echivalentul unei viori Stradivarius după cum spun specialiştii în domeniu. Astfel, taragotul lui Fărcaş este un Stowasser original vechi de 100 de ani.
"Taragotul meu este unic şi nu putea fi vândut foarte uşor. Îl am de 55 de ani. Am pus suflet în el. Tot ce am făcut în viaţa asta este legat de acest instrument", a declara Dumitru Fărcaş atunci. Pe lângă taragot a dispărut şi un acordeon, însă doar primul instrument a fost găsit de un bărbat care făcea jogging în parc.
Bărbatul a aflat de la TV de dispariţia instrumentului lui Fărcaş şi a predat "taragotul de aur" poliţiştilor de la Secţia 1. Artistul a fost contactat de poliţişti şi a recunoscut instrumentul ca fiind al său.
Dumitru Fărcaş (76 de ani) s-a născut într-o familie de ţărani din Maramureş. A fost descoperit de directorul liceului de muzică. În 1960, s-a înscris în Ansamblul Maramureşului, iar doi ani mai târziu la Conservator. A participat la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale, câştigând importante distincţii cu "taragotul său de aur", vechi de 100 de ani. Cariera i-a adus mari satisfacţii. Are o familie frumoasă, un copil de care este mândru. Însă, regretă că nu îi mai are alături de fraţii şi pe părinţii săi, care s-au stins din viaţă.