Antena Căutare

Sondaj: 70% dintre romani vor schimbarea sistemului de vot

Un sondaj CCSB arata ca majoritatea, 38%, vor intoarcerea la votul pe lista. Romanii nu isi cunosc reprezentantii in Parlament, 70% dintre ei vor schimbarea sistemului de vot (52% afirma ca e nevoie "cu siguranta” de aceasta schimbare, iar 18% ca "probabil da”), 68% dintre ei doresc revenirea la votul pe lista sau la votul mixt (38% revenire la votul pe lista, 30% la votul mixt).


Despre aplicarea uninominalului in Romania 58% dintre subiectii sondajului au o parere foarte proasta , in timp ce 33% au o parere buna. Mai mult, 78% dintre subiecti au spus ca nu stiu numele deputatului care ii reprezinta, iar 89% ca nu stiu numele senatorului care ii reprezinta. Intrebati de cate ori s-au intalnit cu paralmentarul care ii reprezinta, in cazul Camerei Deputatilor 71% dintre subiecti au spus ca niciodata , iar in privinta Senatului, 78% dintre cei chestionati au spus ca nu si-au intalnit niciodata senatorul care ii reprezinta.

Sondajul a verificat si daca optiunea de vot exprimata de subiecti la alegerile din 2008 a coincis cu paralmentarul care a primit mandatul in colegiul respectiv. Astfel, 33% dintre subiectii care au exprimat un vot pentru un colegiu de deputat au spus ca au votat cu cel care acum este parlamentar, fata de 31% care au votat cu un candidat necastigator , 21% care nu au votat si 15% care nu au raspuns. In privinta alegatorilor care au votat pentru un colegiu de senator, 29% dintre subiecti au declarat ca au votat cu castigatorul, tot 29% ca nu au ales castigatorul, 22% ca nu au fost la vot, iar 20% nu au raspuns. Intrebati care cred ca a fost partidul cel mai favorizat de votul uninominal, 43% au indicat PDL, 15% PSD si 7% PNL.

De asemenea, majoritatea celor chestionati (61%) au spus ca, in cazul in care parlamentarul pe care l-au votat pierde alegerile, votul sa nu se piarda, ci sa mearga catre partidul celui cu care au votat, pentru alti candidati, catre alte colegii. 32% sunt de acord ca votul lor sa se piarda, iar 7% nu stiu/nu raspund. Sondajul CCSB mai arata ca 51% din cei chestionati vor ca alegerile prezidentiale si parlamentare sa aiba loc simultan, 41% in momente diferite, in timp ce 8% nu stiu/ nu raspund.

sursa: Jurnalul.ro

VIDEO! Locuinte mistuite de flacari... Vom munci mai putin in 2011. Senatul a decis astazi ca data de 24 ianuarie sa fie declarata sarbatoare legala...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x