Despre aplicarea uninominalului in Romania 58% dintre subiectii sondajului au o parere foarte proasta , in timp ce 33% au o parere buna. Mai mult, 78% dintre subiecti au spus ca nu stiu numele deputatului care ii reprezinta, iar 89% ca nu stiu numele senatorului care ii reprezinta. Intrebati de cate ori s-au intalnit cu paralmentarul care ii reprezinta, in cazul Camerei Deputatilor 71% dintre subiecti au spus ca niciodata , iar in privinta Senatului, 78% dintre cei chestionati au spus ca nu si-au intalnit niciodata senatorul care ii reprezinta.
Sondajul a verificat si daca optiunea de vot exprimata de subiecti la alegerile din 2008 a coincis cu paralmentarul care a primit mandatul in colegiul respectiv. Astfel, 33% dintre subiectii care au exprimat un vot pentru un colegiu de deputat au spus ca au votat cu cel care acum este parlamentar, fata de 31% care au votat cu un candidat necastigator , 21% care nu au votat si 15% care nu au raspuns. In privinta alegatorilor care au votat pentru un colegiu de senator, 29% dintre subiecti au declarat ca au votat cu castigatorul, tot 29% ca nu au ales castigatorul, 22% ca nu au fost la vot, iar 20% nu au raspuns. Intrebati care cred ca a fost partidul cel mai favorizat de votul uninominal, 43% au indicat PDL, 15% PSD si 7% PNL.
De asemenea, majoritatea celor chestionati (61%) au spus ca, in cazul in care parlamentarul pe care l-au votat pierde alegerile, votul sa nu se piarda, ci sa mearga catre partidul celui cu care au votat, pentru alti candidati, catre alte colegii. 32% sunt de acord ca votul lor sa se piarda, iar 7% nu stiu/nu raspund. Sondajul CCSB mai arata ca 51% din cei chestionati vor ca alegerile prezidentiale si parlamentare sa aiba loc simultan, 41% in momente diferite, in timp ce 8% nu stiu/ nu raspund.
sursa: Jurnalul.ro