de Ana-Maria Paunescu
In anul 1823, in publicatia "Troy - Sentinel" aparea pentru prima data poezia "O vizita a Sfantului Nicolae". Era un text anonim care suprindea perceptia oamenilor despre sarbatoare.
Numele adevaratului autor a fost stabilit tarziu, pentru ca multi doreau sa-si asume textul care parea a influenta tot mai mult inimile celor mici si chiar si gandurile celor mari. Oficial, semnatura ii apartine americanului Clement Clarke Moore, chiar daca influenta familie Livingstons sustinea ca maiorul Henry Livingstone este cel care a creat acest mit, compunand poezia despre Sfantul Nicolae.
Clement Clarke Moore a realizat, probabil, primul portret detaliat al personajului de poveste care si astazi imbogateste copilaria celor mai multi dintre noi. Pana la aparitia acestui poem, sarbatoarea Craciunului fusese confuza. Sfantul Nicolae de atunci, mult mai sarac decat Mos Craciunul pe care ni-l imaginam noi astazi, era imbracat in culori pamantii si aducea pe langa cadouri, pedepse aspre pentru cei mai putin cuminti.
Promiteam o explicatie pentru costumul rosu al Mosului, care isi are originile tot in acest poem al americanului Moore. Cand s-au facut benzile desenate pentru ilustrarea poeziei, costumului Sfantului Nicolae era caramiziu.
Dificultatile de tiparire si culorile folosite de tipografii, la vremea aceea, au facut ca pe varianta imprimata costumul sa fie rosu.
De la aceasta eroare tehnica, la aparitia unei mari traditii, pasul a fost mic. Si in zilele noastre, costumul rosu al batranelului bun, care vine cu sacul in spate, incarcat de cadouri pentru cei mai cuminti dintre cei mici, este cunoscut de toata lumea.
Tot articolul, in Jurnalul National
SPECIAL: Cine l-a furat pe Mosu’... Regele Mihai I a transmis traditionalul mesaj de sarbatori de la Domeniul Savarsin...