Spitalele de psihiatrie din România, un adevărat pericol

 

Psihiatria este denumită de cei din sistem Cenusăreasa din Sănătate. Şi nu degeaba. Banii sunt insuficienţi şi angajaţii la fel. De aceea, tragedia de la Sapoca se poate repeta oricând, oriunde.

Avem spitale de psihiatrie unde sute de criminali şi de alţi infractori violenţi, fără discernământ, sunt păziţi doar de doi, trei paznici. La fel ca la Săpoca, nici alte ospicii nu au camere de supraveghere. Medicii şi asistentele se tem pentru vieţile lor şi ale bolnavilor. Sunt fără apărare, expuşi în orice clipă atacurilor. 

Tot pe noroc se bazează atunci când în spital există doar doi, trei oameni care supraveghează zeci sau chiar sute de bolnavi. Avem, în total, 35 de unităţi de psihiatrie.

În fară de Săpoca, mai există trei ospicii - în Timiş, Iaşi şi Bihor - unde sunt internaţi criminali, violatori şi tâlhari cu afecţiuni mintale, fără discernământ. Culmea, se numesc şi spitale de măsuri de siguranţă! Însă, tocmai siguranţa lipseşte.

În România sunt bolnavi cu diferite afecţiuni psihice care pleacă din saloane, pe poarta spitalelor şi nu se mai întorc. Şi persoanele din exterior pot intra fără ca nimeni să nu îi întrebe ceva. La Spitalul de Psihiatrie din Bălăceanca de lângă Bucureşti, nu ai nevoie nici măcar de cartea de identitate ca să treci de barieră.

"Vreau să fiu asasin în serie" - spunea un criminal evadat în urmă cu trei ani, de la Săpoca. A fost găsit în cele din urmă mort. Acum patru ani, pe secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Bacău, un bolnav a omorât în bătaie un coleg de salon şi a rănit un altul. Abia după această tragedie, conducerea a decis să monteze camere de supraveghere.

Există şi altfel de situaţii revoltătoare în unităţile de psihiatrie.

În urma cu câteva luni, la Targu-jiu, mai multi pacienti erau încurajati să întretina relatii sexuale, în timp ce o angajata îi filma.facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI