Antena Căutare

Studiu: 57% dintre romani au telefon si doar un sfert masina

Doar un sfert dintre romani au autoturism si 57% au telefon, releva studiul „Starea saraciei din Romania in context European”, realizat de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii al Academiei Romane si dat ieri publicitatii.


Tot romanii se afla pe primul loc intr-un clasament al cetatenilor europeni care nu au telefon - cu 43%, urmati de bulgari - 39%, lituanieni si unguri - cu 10%. La polul opus se afla suedezii - nici unul dintre acestia nu duce lipsa telefonului, iar britanicii, spaniolii, germanii si norvegienii care nu au telefon reprezinta doar 1% din populatie.

Masina de spalat rufe au 45% dintre romani si bulgari, in timp ce 99% dintre spanioli beneficiaza de aceasta. Romanii au capacitatea de a-si incalzi locuinta in proportie de 56% si de a face fata unor cheltuieli neasteptate - 34%.

Pe de alta parte, proportia locuintelor din Romania care dispun de baie si toaleta in incinta nu depaseste 60%. Potrivit studiului, dotarea gospodariilor romanesti este puternic diferentiata, fiind mai echilibrata in urban. Locuintele urbane au acces relativ larg la retelele publice de canalizare, gaze naturale si electricitate. Cu toate acestea, 12% dintre locuintele urbane nu au inca baie proprie. Din cele 7,4 milioane de gospodarii din Romania, 44% sunt in rural, iar dintre acestea, 88% nu dispun de baie proprie.

Un motiv obiectiv al lipsei bailor din casele rurale din Romania este acela ca nu exista inca apa curenta si canalizare in toate satele. In anul 2009, potrivit INS, numai 13% dintre locuintele rurale erau racordate la canalizare, fiind ponderea cea mai redusa din UE.

sursa: Jurnalul

UPDATE! Probleme in prima zi de recensamant. Zeci de recenzori din Constanta s-au retras... Seful Politiei din Caras-Severin, retinut pentru luare de mita...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x