Antena Căutare

Sulfina Barbu: "Mamele cu gemeni trebuie sa se adreseze Justitiei, pentru plata indemnizatiei de crestere a copilului"

Chiar daca actualul guvern a modificat corespunzator legislatia privind acordarea indemnizatiei de crestere a copilului pentru mamicile cu gemeni sau mai multi copii, inca din 2009, pentru perioada anterioara persoanele trebuie sa se adreseze Justitiei daca doresc sa beneficieze de decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, comunicata miercuri, a declarat vineri ministrul Muncii, Sulfina Barbu.

"Inalta Curte s-a pronuntat. Decizia prevede ca pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara sau de multiplexi, indemnizatia pentru cresterea copilului este indreptatita. Mama sa o ceara pentru fiecare dintre copii. Si, in acord cu prevederile Codului Civil, pentru a obtine aceste drepturi, fiecare mamica trebuie sa mearga sa inainteze o actiune in instanta si, in baza unei hotarari judecatoresti, isi va obtine drepturile potrivit situatiei particulare",


Intrebata despre existenta unor eventuale masuri de prevenire si sanctionare a violentei in scoli, Sulfina Barbu a precizat ca "la Ministerul Muncii exista in modificare Legea Protectiei Copilului, care face parte din pachetul subsecvent al reformei asistentei sociale".

"Punem in acord legislatia protectiei copilului cu prevederile Codului Civil. Cu siguranta, si Ministerul Educatiei va veni cu o contributie proprie", a afirmat Sulfina Barbu.

In legatura cu plata restantelor salariale catre asistentii personali ai persoanelor cu handicap, ministrul Muncii a aratat ca "la rectificarea bugetara s-au alocat in acest scop 208 milioane lei catre autoritatile locale".

Sulfina Barbu a precizat ca asistentii personali ai persoanelor cu handicap sunt angajati cu contract de munca de autoritatile locale, si nu de Ministerul Muncii sau de Ministerul Finantelor.

"Autoritatile locale au obligatii in conformitate cu prevederile Codului Muncii (fata de angajatii lor - n.r.), dar pentru a-i ajuta pe acesti oameni, Guvernul a alocat 208 milioane lei", astfel ca, in perioada urmatoare, aceste persoane isi vor primi restantele salariale, a sustinut ministrul.

In Romania, exista 67.318 asistenti personali, angajati ai administratiilor locale, platiti de la bugetul de stat si din bugetele locale.

Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Sulfina Barbu, a participat vineri la dezbaterea cu tema 'Modernizarea sistemului de Asistenta Sociala in Romania', ai carei organizatori si parteneri au fost Institutul de Studii Populare, Organizatia de Femei a Partidului Democrat Liberal si Fundatia 'Hanns Seidel-Stiftung'.

sursa:Hotnews

Recursul primarului Sorin Apostu impotriva arestarii preventive va fi judecat luni... VIDEO! Constanta: Zeci de oameni s-au imbulzit sa-si depuna cererile pentru ajutoarele de incalzire...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x