Prefectul judeţului Timiş, Mihai Ritivoiu, anunţă, miercuri dimineaţă, că suspiciunea de pestă porcină africană de la ferma din Parţa a fost confirmată şi urmează sacrificarea a 39.000 de animale.
”O prioritate este să protejăm alte două ferme, fiecare cu zeci de mii de porci şi aflate la doar câţiva kilometri distanţă”, transmite prefectul.
Ce se întâmplă cu toate animalele sacrificate, după ce a fost confirmată pesta porcină în județul Timiș
”Din păcate, diagnosticul a fost confirmat. Este oficial, în Timiş există un focar de pestă porcină africană la o fermă de porci din Parţa. Ce urmează? Neutralizarea celor 39.000 de animale şi luarea de măsuri pentru combaterea răspândirii bolii. Sacrificarea porcilor şi îngroparea lor în condiţii de siguranţă”, a transmis, miercuri dimineaţă, prefectul de Timiş.
Mihai Ritivoiu anunţă că autorităţile au identificat încă de marţi terenul unde se va realiza îngroparea şi au stabilit procedura de urmat, potrivit News.ro.
”Am convocat pentru astăzi la ora 12:00 Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor pentru a definitiva măsurile. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând niciun risc de îmbolnăvire, însă este extrem de contagioasă în rândul porcilor şi cauzează pierderi economice covârşitoare. O prioritate este să protejăm alte două ferme, fiecare cu zeci de mii de porci şi aflate la doar câţiva kilometri distanţă”, a mai transmis prefectul.
În luna august a acestui an a fost confirmat al doilea focar de pestă porcină africană în Giurgiu
Autorităţile sanitar-veterinare din judeţul Giurgiu anunţă identificarea unui nou focar de pestă porcină africană la porc domestic, fiind al doilea focar de boală confirmat în ultimele trei zile. Focarele din gospodării se adaugă altor peste 100 de cazuri de boală active la porci mistreţi. Autorităţile anunţă că a fost interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mişcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii şi produselor din carne de porc provenite din zonele de restricţie.
Noul focar de pestă porcină africană a fost confirmat într-o exploataţie nonprofesională din comunea Băneasa, transmite, vineri, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Giurgiu, potrivit aceleiași surse.
Autorităţile au stabilit o zonă de protecţie în jurul focarului, de minimum 3 kilometri, pe raza localităţilor Băneasa şi Pietrele şi o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minimum 10 kilometri, care include şi zona de protecţie, pe raza localităţilor: Braniştea, Gostinu, Puieni, Vlad Tepes, Plopsoru, Daita, Frasinu, Sfântu Gheorghe.
Citește și: Ora de iarnă 2022. Când se schimbă ora anul acesta și cum ne influențează această modificare
Bărbatul care și-a pierdut soția într-un tsunami o caută neîncetat. De 9 ani face scufundări în ocean pentru a o găsi... Sfânta Parascheva 2022: Ce nume se sărbătoresc pe 14 octombrie. Cui spunem „La mulți ani” în această zi...