Asociaţia Naţionala a Internet Service Providerilor din România (ANISP) spune că printre efectele negative pe care le-ar avea suprataxarea industriei cu 3% din cifra de afaceri sunt creşterea tarifelor şi frânarea investiţiilor în noi tehnologii, cum este 5G.
Măsura este prezentă în proiectul de ordonanţă prezentat de Ministerul Finanţelor în 18 decembrie 2018.
Suprataxarea industriei de telecomunicaţii afectează investiţiile, averizează asociaţia, într-un comunicat. Ţintele privind digitalizarea României, introducerea tehnologiilor 5G, IoT, smart city, acoperirea zonelor ”albe” (fără acoperire cu servicii de Internet broadband) - vor fi ratate. Acest lucru va antrena frânarea creşterii economice viitoare a României.
Suprataxarea industriei de telecomunicaţii duce la creşterea tarifelor către utilizatorii finali. Ca efect secundar, creşterea numărului de abonamente Internet şi/sau servicii telecomunicaţii mobile va încetini.
Suprataxarea industriei de telecomunicaţii afectează mediul concurenţial. În prezent, competiţia pe piaţa serviciilor de telecomunicaţii este foarte intensă. Marjele de profit net ale celor mai mari dintre operatori se situează undeva la o medie de 5%, iar uneori trec şi în teritoriul negativ (în anumiţi ani companiile înregistrează pierderi).
Dacă la acest mediu ultra-competitiv se adaugă o povară de 3% din cifra de afaceri, unii operatori dintre cei alternativi vor închide porţile. Ca efect indirect vom observa o scădere a veniturilor bugetare provenite din taxele şi impozitele aferente salariilor celor care vor fi disponibilizaţi şi un nou exod al personalului calificat către alte ţări ale Uniunii Europene.
ANISP îţi exprimă speranţa că factorii de decizie vor lua în calcule argumentele raţionale de mai sus şi că vor renunţa proiectul în cauză. De asemenea, ANISP este deschisă la dialog şi îşi oferă toată expertiză celor interesaţi.
Ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat, marți seara, că pe zona de comunicaţii se introduce un nivel minim referitor la licitaţiile privind licenţele 3G, 4G, 5G, un nivel care este raportat la un procent corelat şi cu numărul de ani pentru care se solicită acea licenţă de operare, la nivelul ANCOM.
Sursa: Mediafax
Ministrul Apărării, anunț îngrijorător. Ce se întâmplă în apropiere de România: „Trebuie să fim atenți”... Românii vor beneficia de un nou tip de tichete, anul viitor! La ce le vor putea folosi...