Taxa pe câine a fost introdusă într-un oraș din România, ceea ce a stârnit revolta localnicilor. Cei mai mulți sunt nemulțumiți că sunt obligați să o achite, chiar dacă nu au animal de companie. Cu toate acestea, hotărârea nu are legătură cu posesorii de animale, cu cu câini fără stăpân. Iată despre ce este vorba.
Ce reprezintă taxa pe câine, introdusă într-un oraș din România. Cât trebuie să plătească locuitorii
Primăria orașului Salcea, județul Suceava, a introdus taxa pe câine, transmite bzi.ro. Potrivit edilului, ficare locuitor va achita cei 15 lei, chiar dacă nu deține niciun animal de companie. Decizia a atras nemulțumiri, însă autoritățile locale justifică măsura prin necesitatea finanțării serviciilor de gestionare a câinilor fără stăpân.
Noua taxă pe câine are rolul de a sprijini campania de capturare, tratare și îngrijire a câinilor vagabonzi.
Primarul localității spune că este absolut necesară această taxă, pentru că primăria a încheiat un contract cu o firmă de ecarisaj și pentru ridicarea unui singur câine de pe domeniul public primăria trebuie să plătească 1.100 de lei. Aceste cheltuieli sunt suportate integral de la bugetul local.
De asemenea, primarul orașului Salcea a mai precizat că rețeaua de camere de supraveghere video va fi extinsă, cu scopul de a identifica și sancționa persoanele care își abandonează animalele pe domeniul public.
Edilul a demarat și o campanie de conștientizare în ceea ce privește abandonul. În paralel, se desfășoară și o campanie de microcipare a câinilor cu stăpân, o măsură esențială pentru identificarea animalelor și responsabilizarea proprietarilor. De asemenea, se ia în calcul aprobarea unei subvenții pentru sterilizarea câinilor.
„Problema este generată în primul rând de unii oameni, care, din păcate, abandonează câini. Pentru a opri această problemă avem o strategie pe care deja am pus-o în aplicare. Am achiziționat de la bugetul local microcipuri, câinii cu stăpân vor fi identificați și vom face și sterilizare, care ar putea fi și ea subvenționată în parte, dacă se va aproba în Consiliul Local. Așa, prin această campanie, vom reduce treptat numărul de câini vagabonzi”, a explicat edilul.
Ce reguli trebuie să respecte poprietarii de câini. Nerespectarea lor atrage contravenții usturătoare
Proprietarii de câini din România trebuie să respecte o serie de reguli pentru a evita sancțiunile, iar acestea pot varia ușor în funcție de oraș. Iată cele mai comune obligații:
- Sterilizarea câinilor
În multe orașe (ex: București, Craiova), câinii de rasă comună sau fără pedigree, peste o anumită vârstă (de obicei 6 luni), trebuie să fie sterilizați. Dacă aleg să nu sterilizeze câinele, proprietarii trebuie să plătească o taxă anuală.
- Microciparea și înregistrarea
Toți câinii trebuie microcipați și înregistrați în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân (RECS). Cei care nu-și sterilizează și microcipează patrupedele de companie pot fi sancționați cu amenzi de până la 10.000 de lei
- 3. Curățarea după animal
Este obligatoriu ca proprietarii să strângă dejecțiile câinelui atunci când îl plimbă în spații publice. Nerespectarea acestei reguli duce la amenzi între 200 și 1.000 lei, în funcție de oraș.
- 4. Plimbarea cu lesă și, în unele cazuri, cu botniță
Câinii trebuie ținuți în lesă în spațiile publice. Rasele considerate periculoase (ex: Pitbull, Rottweiler) trebuie să poarte și botniță. Nepurtarea botniței sau a lesei poate atrage amenzi între 1.500 și 3.000 de lei.
- Acordul vecinilor (în blocuri)
În anumite orașe, pentru a deține un câine în apartament, este necesar acordul vecinilor și al asociației de proprietari. Lipsa acordului poate duce la sancțiuni sau plângeri către autorități.
- Declarația către primărie
Unele autorități locale impun ca proprietarii să declare deținerea câinelui la primărie (ex: București). Nedeclararea poate duce la amenzi de până la 3.000 lei.
Programul magazinelor de Paște 2025. Ce supermarketuri sunt deschise în Vinerea Mare, pe 19 și 21 aprilie... Când se vopsesc ouăle de Paște, conform tradiției. De ce se respectă acest obicei...