Dacă un lucru este cert despre 2017 este acesta: va fi cel mai bun moment în care să îți cauți o nouă slujbă, în special într-unul dintre aceste domenii.
Ultimii trei ani au adus pentru companiile din toată lumea creșteri semnificative ale profiturilor și operațiunilor, astfel încât multe dintre ele se află și acum într-o continuă expansiune, care va culmina cu deschiderea a mii de locuri de muncă, în întreaga lume.
Rata șomajului este la un nivel minim istoric în România, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Rata somajului inregistrat la nivel national in evidentele Agentiei Nationale de Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a fost de 4,77% cu 0,02 puncte procentuale mai mare fata de cea din luna noiembrie 2016 si cu 0,13 puncte procentuale mai mica fata de cea din luna decembrie 2015.
Unele domenii s-au dezvoltat însă într-un ritm mai rapid și nu este întâmplător că acestea sunt și cele care vor scoate la concurs cele mai multe posturi anul acesta. Dacă te gândești să îți schimbi jobul, atunci acestea sunt cele mai bune domenii spre care să te orientezi:
Domeniul construcțiilor, într-o continuă expansiune
Dezvoltarea construcțiilor este strâns legată de evoluția economiei. Cu cât companiile au mai mulți bani și se extind, cu atât este mai mare nevoia de clădiri de birouri și de infrastructură. La fel se întâmplă și în cazul clădirilor rezidențiale. Dezvoltatorii și-au reluat investițiile în ansamblurile rezidențiale aflate la mare căutare. Compania de consultanţă imobiliară Coldwell Banker a estimat pentru anul trecut un volum de peste 11.000 de locuinţe recepţionate în Bucureşti şi Ilfov. De aceea, și companiile care vând materiale de construcții au avut un an excelent. Compania Arabesque, cel mai mare distribuitor de materiale de construcții din România, este în căutare de angajați pentru un număr variat de posturi, după cum se observă și pe pagina de LinkedIn a firmei.
Domeniul turismului va atinge apogeul în 2017
Turismul crește spectaculos în perioadele de boom economic, când oamenii își permit mai ușor să călătorească, iar agențiile de turism și companiile aeriene vin cu oferte competitive, care să le atragă un număr cât mai mare de clienți. De aceea, este de așteptat ca domeniul turismului, cu tot ce înseamnă el, să se dezvolte rapid anul acesta. Se va căuta atât personal responsabil de curățenie, recepționeri, agenți de turism, ghizi, dar și manageri financiari sau manageri de hoteluri sau restaurante. Companiile care oferă și cele mai avantajoase salarii sunt cele care își desfășoară activitatea în destinații turistice populare, dar este de așteptat să se dezvolte și regiunile mai retrase, preferate de turiștii care caută să scape de aglomerație și zgomot.
Cerere mare de consultanți în management
Companiile sunt mereu în cautare de noi strategii prin care să reducă pe cât posibil costurile și să își eficientizeze afacerea. Criza din 2008 i-a prins pe mulți pe picior greșit, însă această eroare a fost corectată ulterior, scrie Glassdoor. Astfel, companiile angajeaza firme sau consultanți independenți care să le ofere consiliere în management și să identifice acele puncte prin care compania pierde inutil bani, să le ofere soluții pentru a economisi, dar și pentru a-i avertiza în legătură cu potențialele riscuri care le pun în pericol operațiunile.
Se caută specialiști media și marketing 2.0
Media, maketingul și publicitatea migrează spre zona digitală, ceea ce a deschis o portiță unor noi specialiști, care să optimizeze prezența companiilor în mediul online. Se caută atât strategi buni în social media, dar și graficieni, web designeri, care să creeze împreuna produse atractive pentru utilizatori, care să asigure succesul companiilor.
Domeniul IT rămâne la putere
Domeniul IT conduce detașat și în topul celor mai mari salarii de pe piață, iar firmele caută în permanență specialiști buni. De altfel, profitabilitatea acestui domeniu se vede și în zona startup-urilor, unde românii au avut succese notabile, mai ales în partea de vest a țării. Clujul a fost supranumit Silicon Valley al Europei, de când companii uriașe precum Google, Facebook sau Microsoft au început să angajeze tineri talentați de aici. Iar firmele mici, aflate în continuă expansiune, au devenit principalul subcontractant informatic pentru companii mari din toată Uniunea Europeană.
Sursă foto: Shutterstock/Copyright: GaudiLab