Antena Căutare

Tradiții de Mărțișor. Cât timp se poartă mărțișorul pentru noroc și fericire

Tradiții și superstiții de 1 martie Mărțișor 2019. Cum și cât trebuie să porți mărțișorul pentru a avea parte de fericire și noroc în viață. Ce simbolizează mărțișorul și de ce îl sărbătorim pe 1 Martie. 

Tradiții de Mărțișor. Cât timp se poartă mărțișorul pentru noroc și fericire
traditii de martisor 1 martie - cat timp se poarta martisorul

Tradiții și superstiții de 1 martie Mărțișor 2019. Cum și cât trebuie să porți mărțișorul pentru a avea parte de fericire și noroc în viață. Ce simbolizează mărțișorul și de ce îl sărbătorim pe 1 Martie.

Sărbătoarea de 1 martie are origini vechi, strâns legate de noroc și fericire. În vechime, Mărţişorul era legat la mâinile sau de gâtul copiilor, pentru a le purta noroc în cursul anului, pentru a fi sănătoşi şi curaţi ca argintul la venirea primăverii. Tot pentru noroc și fericire era purtat și de către femei.

De 1 Martie, cele care doreau să se mărite se spălau pe față apă scursă de pe frunzele de fragi din pădure. Așa își creșteau șansele să aibă noroc în dragoste.

1 Martie Mărțișor. Cum și cât timp se poartă mărțișorul

Mărțișorul se poartă precum o amuletă, la gât, la încheietura mâinii sau la piept. Semnificaţia firelor alb şi roşu ala mărțișorului este ancestrală. La baza ei stă o legendă veche, conform căreia soarele a coborât pe pământ în chip de fată frumoasă şi a fost ţinut prizonier de un zmeu. Pentru a-l elibera pe Soare, un voinic s-a luptat cu zmeul, vărsându-şi sângele în zăpadă. Soarele a urcat din nou pe cer şi, în locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei - vestitori ai primăverii. Astfel că, pe 1 Martie, odată cu mărțișorul, sărbătorim și triumful primăverii asupra iernii, al căldurii asupra înghețului. Alte tradiții ale mărțișorului spun că firele sale au fost toarse de însăși Baba Dochia. Asemenea Ursitoarelor care torc firul vieţii copilului la naştere, Dochia torcea firul anului primăvara, la naşterea timpului calendaristic.

Mărțișorul se poartă din zorii zilei de 1 Martie și variază în funcție de zonele geografice și tradițiile locuitorilor. Spre exemplu, în Dobrogea și în Muntenia se obișnuiește că mărțișorul să fie purtat în intervalul 1-9 martie, când Babă Dochia renunță la cele 9 cojoace ale iernii, în alte zone se poartă toată luna martie. În Moldova, mărțișorul este purtat chiar și de bărbați, urmând apoi ca femeile să primească altul de la ei, pe 9 martie.

Oricare ar fi credințele și superstițiile zilei de 1 Martie și de Mărțișor, e bine ca tradiția mărțișorului să meargă mai departe. De altfel, în aceste zile s-au deschis târguri cu mărțișoare în toate orașele țării.

Mesaje de 1 Martie 2019. Ce urări să faci de Mărțișor! Felicitări de 1 Martie... Cutremur de magnitudine însemnată în Vrancea, vineri dimineață...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x