Incendiul din Colectiv, soldat cu pierderea a 60 de vieţi, sute de tineri răniţi şi traumatizaţi şi un număr greu de estimat de victime colaterale, a dus la o demascare a sistemului corupt din România. S-au deschis dosare, s-a schimbat Guvernul şi se iau măsuri de siguranţă, măsuri ce arată însă lipsa soluţiilor.
La o lună de la tragedia din Colectiv, 29 de răniţi sunt încă trataţi în spitalele din străinătate. Iar în spitalele din Bucureşti au mai rămas 39 de persoane.
0 diintre ele sunt în continuare în stare critică şi gravă. La Spitalul de Arşi sunt internaţi 11 pacienţi, la Spitalul "Bagdasar-Arseni" - 9, la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" - 5, la Spitalul Elias - 3, la Spitalul Militar Central - 4, la Spitalul Floreasca - 3, la Spitalul Universitar de Urgenţă - 2, la Spitalul "Dimitrie Gerota" şi la Institutul "C.C. Iliescu" - câte un pacient.
Citește și:
A învins moartea! Supraviețuitorul din scaun cu rotile vorbeşte despre iadul din Colectiv: ”Am respirat de trei ori în zece minute!”
Din numărul total al răniţilor care au fost trataţi, 42 au fost externaţi. Iar bilanţul morţilor a ajuns la 60.
Morții de la Colectiv au fost pomeniți, luni, de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la finalul Sfântei Liturghii de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei.
Slujba a fost oficiată împreună cu episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, în Catedrala Patriarhală din București.
Patriarhul i-a pomenit pe rând, pe nume, pe cei decedați la Colectiv, rugându-se pentru odihna lor veșnică.
De asemenea, patriarhul a pomenit și victimele din atentatele de la Paris și din Mali.
Citește și:
Numărul morților a ajuns la 60! LISTA PERSOANELOR DECEDATE! DUMNEZEU SĂ-I IERTE!
ISU Bucureşti şi celelalte inspectorate din ţară au făcut în săptămânile ce au urmat tragediei controale la localuri şi în alte spaţii publice. Aproape 40 de cluburi, restaurante, discoteci si alte localuri din Capitală şi din mai multe judeţe au fost închise până în 18 noiembrie.
Cu această ocazie s-a constat că instituţii de cultură importante precum Castelul Peleş, Ateneul Român, Teatrul Naţional şi Opera Naţională din Cluj-Napoca funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu din partea ISU.
Nici clădirea Palatului Parlamentului nu are autorizaţie ISU pentru că nu a fost recepţionată.
Până la intrarea în legalitate sau adaptarea reglementărilor, sunt sigilate localuri, spaţii comerciale şi săli de spectacole. Case de cultură şi alte spaţii de spectacole din toată ţara şi-au întrerupt activitatea. Bazarul din Suceava, unde funcţionau 1.800 de spaţii comerciale, a fost închis, generând un val de proteste din partea oamenilor care au rămas fără loc de muncă.
Citește și:
Andreea Berecleanu, de vorbă cu una dintre victimele infernului din Colectiv. Teodora ne dă lecţia supravieţuirii
După controalele privind siguranţa la incendiu, au urmat măsurile de siguranţă la cutermur.
Pe 17 noiembrie, a fost promulgată de preşedinte legea care prevede interzicerea desfăşurării de activităţi în spaţiile comerciale precum magazine, săli de spectacole şi structuri turistice, în clădirile cu risc seismic ridicat, până la consolidarea acestora.
Drept urmare, numai în Capitală au fost notificaţi să-şi înceteze activitatea în 24 de ore utilizatorii a nu mai puţin de 162 de imobile încadrate în clasa I de risc seismic, în caz contrar urmând a fi sancţionaţi cu amenzi de la 50.000 la 70.000 de lei.
Aflat în această situaţie, Teatrul Nottara a primit o sală pentru spectacole la Cotroceni.
În Centrul vechi al Capitalei, cel mai căutat loc de distracţie şi unul dintre principalele obiective turistice, cluburile, dar şi magazine şi alte spaţii se închid rând pe rând.
Planurile de reabilitare întârzie, doar 18 imobile cu bulină roşie fiind consolidate în 14 ani, potrivit unui răspuns la solicitarea MEDIAFAX a reprezentanţilor Primăriei Capitalei, care au adăugat că proprietarii refuză consolidarea.