Barba poate schimba în mod radical felul în care arată un bărbat, însă psihologii ne spun ceea ce percepem cu adevărat atunci când vedem un bărbat cu barbă și cum a devenit aceasta o adevărată modă.
Barba îmbătrânește, iar femeile preferă bărbații bărbieriți
Pentru realizarea unui studiu publicat ulterior în revista „Behavioral Ecology”, ecologistul australian Barnaby Dixson și psihologul canadian Paul Vasey au apelat la bărbați europeni și samoani pe post de voluntari. Aceștia au fost de acord să se bărbierească în timpul experimentului și au fost fotografiați înainte și după ce au renunțat la barbă.
Dixson și Vasey au aflat că bărbații cu barbă sunt percepuți ca fiind mai în vârstă decât sunt în realitate. Iar asta nu e totul. Femeile care au fost întrebate care sunt cei mai atrăgători bărbați dintre cei cu barbă sau cei fără și-au exprimat preferințele pentru cei bărbieriți. Acesta pare să fie, de altfel, adevărul dur care aruncă în derizoriu mitul conform căruia bărbații cu barbă ar fi mai atrăgători decât ceilalți în ochii persoanelor de sex feminin.
În plus, potrivit istoricului Alun Withey, care a realizat un studiu despre trenduri de-a lungul istoriei și despre preferința bărbaților din prezent pentru barbă, 2016 este anul în care moda bărbilor va dispărea. Aceasta va fi înlocuită de modelul „yuccie” („Young Urban Creative”), care va presupune un look mai strict, fără barbă. Noua modă a putut fi observată deja la Globurile de Aur, unde aproape toate vedetele de sex masculin au venit cu obrajii proaspăt bărbieriți.
Acesta este și motivul pentru care aparatele de bărbierit își vor recăpăta importanța, iar bărbații vor avea de ales între mai multe modele inovatoare, cu foarte multe funcții, precum cele de aici, care transformă bărbieritul într-o activitate foarte ușoară și plăcută.
Bărbații cu barbă par mai agresivi
200 de bărbați din Samoa și Noua Zeelandă au privit fotografiile realizate de Dixson și Vasey și au fost rugați să ghicească cât de agresivi sunt omologii lor din imagini. Bărbații din ambele țări au considerat că persoanele cu barbă sunt mai agresive decât celelalte.
Barba inspiră încredere deoarece este un dezavantaj în luptă
Un psiholog israelian pe nume Avishag Zahavi și soțul său, biologul evoluționist Amotz, au publicat, în 1997, cartea „The Handicap Principle”, în care cei doi autori consideră că barba reprezintă un semnal costisitor al abilităților competitive masculine, deoarece poate fi apucată cu ușurință de inamici în timpul unei lupte. Conform teoriei celor doi israelieni, un bărbat cu o barbă mare transmite un semnal de puternică încredere în propriile forțe, deoarece pare să creadă că-și poate învinge adversarii, chiar dacă poartă barbă.
Barba transmite semnale inconștiente despre sănătatea bărbaților
Urmând aceeași cale argumentativă, biologii William Hamilton și Marlene Zuk au sugerat, într-o lucrare apărută în 1982 în revista „Science”, că bărbații cu barbă transmit un semnal clar despre sistemul lor imunitar sănătos, deoarece bărbile sunt o binecunoscută pepinieră pentru paraziți. Un bărbat care își permite să-și lase barbă trebuie să fie, prin urmare, un bărbat sănătos.
Barba te protejează de razele ultraviolete
Ideea că părul facial ar putea juca un rol important în reglarea temperaturii corpului sau în protecția pielii față de razele ultraviolete a circulat timp de zeci de ani și a dus la apariția unei teorii enunțate de dermatologii Valerie Randall și Ebling. Aceștia au arătat, conform PubMed, că barba crește cu 50%-60% mai mult în timpul verii decât în lunile de iarnă, ca o adaptare a organismului uman la condițiile de mediu.
Oamenii cred că bărbații cu barbă au un statut social mai ridicat
După ce au definit „statutul social” ca fiind șansa pentru un bărbat dintr-o fotografie „de a avea o poziție socială mai înaltă și de a impune respect în fața altor bărbați din comunitatea din care face parte”, aceiași specialiști Dixson și Vasey au aflat că bărbații cu barbă sunt percepuți atât de femei, cât și de bărbați ca având un statut social mai ridicat decât persoanele fără barbă.