Antena Căutare

Un bărbat din Olt a fost zgâriat de pisică, dar nu se aștepta la ce a urmat. Medicii se luptă acum să îi salveze brațul

Bărbatul a fost la un păs să își piardă brațul din cauza pisicii sale. O aparentă banală zgârietură i-a pus viața în pericul, iar acum medicii se luptă să îl salveze.

Bărbatul a fost la un păs să își piardă brațul din cauza pisicii sale. O aparentă banală zgârietură i-a pus viața în pericul, iar acum medicii se luptă să îl salveze | Shutterstock

Un bărbat de 46 de ani din județul Olt a trecut printr-o experiență dramatică după ce a fost zgâriat de pisica sa. Incidentul, aparent minor, s-a transformat într-o urgență medicală majoră, punându-i viața în pericol și necesitând intervenții chirurgicale complexe pentru a-i salva mâna afectată.

Un bărbat din Olt a fost zgâriat de pisică, la un pas să își piardă brațul

În preajma Anului Nou, bărbatul a încercat să scoată pisica din casă, moment în care a fost zgâriat la mână. Inițial, a ignorat rana, considerând-o nesemnificativă. În zilele următoare, a început să experimenteze mâncărimi și inflamații la locul zgârieturii, dar a continuat să nu acorde importanță simptomelor. Abia după șase zile, când starea sa s-a deteriorat semnificativ, prezentând febră și frisoane severe, s-a prezentat la Spitalul Județean de Urgență Slatina, transmite adevarul.ro.

La spital, medicii au constatat că pacientul suferea de fasceită necrozantă, o infecție bacteriană rară și extrem de agresivă, care distruge țesuturile subcutanate și poate fi fatală dacă nu este tratată prompt. Analizele de laborator au relevat prezența unui streptococ responsabil de această afecțiune. Chirurgul plastician Florin Popa a descris starea pacientului ca fiind critică, subliniind că întârzierea prezentării la spital cu încă 24 de ore ar fi putut fi fatală.

Articolul continuă după reclamă

„La momentul actual pacientul este echilibrat hemodinamic, cu evoluție locală favorabilă, urmează să se intervină chirurgical pentru a închide tranșele de incizii și acoperirea cu grefe de piele. Perioada de spitalizare, dacă toate lucrurile merg cum trebuie, va fi de aproximativ zece zile din momentul în care va fi operat și perioada de recuperare de aproximativ 3-6 luni”, a precizat medicul chirurg plastician.

Citește și: A mâncat o supă și s-a trezit paralizată de la brâu în jos. Ce au descoperit medicii în corpul tinerei e de necrezut

Intervențiile chirurgicale au fost multiple și complexe, implicând incizii extinse pentru a îndepărta țesuturile necrozate și a drena infecția. Pacientul a fost supus la trei-patru intervenții pe zi, fiecare esențială pentru stabilizarea stării sale. Procesul de recuperare este de durată, spitalizarea fiind estimată la peste o lună, cu eforturi continue pentru a-i salva mâna și a preveni complicații suplimentare.

„Ce a fost mai greu? Primele trei zile, când nu știam dacă va trăi sau nu. Suportul ATI-ului a fost foarte important. Numai o muncă de echipă anestezist-plastician a făcut ca acest pacient să trăiască și să îi fie salvată mâna. Mâine se va reinterveni chirurgical. Ar putea să fie ultimele intervenții. Astăzi îl transfuzăm, îl pregătim, facem o reechilibrare completă, și mâine, dacă prind toate grefele, ar trebui să fie o ultimă intervenție chirugicală”, a completat dr. Florin Popa.

Medicii recomandă ca orice zgârietură sau mușcătură să fie spălată imediat cu apă și săpun și să se solicite asistență medicală promptă, mai ales dacă apar simptome precum inflamație, durere intensă, febră sau frisoane. Fasceita necrozantă este o afecțiune rară, dar extrem de periculoasă, cu o rată de mortalitate ridicată, care necesită intervenție medicală de urgență.

Ce boli pot transmite pisicile prin zgârieturi

Zgârieturile de pisică pot transmite unele boli dacă pisica este purtătoare de agenți patogeni. Printre cele mai frecvente se numără:

Boala zgârieturii de pisică (bartoneloza)

Cauzată de bacteria Bartonella henselae. Se transmite prin zgârieturi, mușcături sau contactul cu saliva pisicii pe o rană deschisă. Simptome: febră, inflamarea ganglionilor limfatici, oboseală, dureri de cap.

Tetanus

Pisicile pot transporta bacterii tetanice pe gheare. Riscul este mai mare dacă zgârietura este profundă și persoana nu este vaccinată împotriva tetanosului. Simptome: spasme musculare, dificultăți de respirație, rigiditate musculară.

Rabia

Deși rară, rabia poate fi transmisă prin zgârieturi dacă saliva pisicii infectate intră în contact cu rana. Simptomele includ febră, confuzie, hidrofobie și sunt letale dacă nu se intervine rapid.

Citește și: Credea că fiica ei a moștenit sprâncenele groase de la tată, dar micuța a primit un diagnostic crunt. Ce i-au spus medicii

Infecții bacteriene locale

Zgârieturile pot introduce bacterii precum Staphylococcus sau Streptococcus în piele. Pot provoca roșeață, umflare, durere sau puroi în jurul rănii.

Sporotrichoza

O infecție fungică rară, cauzată de Sporothrix schenckii, care poate fi prezent pe ghearele pisicii. Simptome: răni care nu se vindecă, noduli sub piele.

Pasteureloza

Cauzată de bacteriile din genul Pasteurella, care trăiesc frecvent în gura și pe ghearele pisicilor. Simptome: durere, umflături și infecții locale.

Vezi mai multe stiri de ultima ora pe observatornews.ro

Alertă de incendiu la Centrala Cernavodă. Ce s-a întâmplat și ce decizie a luat administrația în legătură cu reactoarele... Cum poți face retur fără bonul fiscal. Chitanța a devenit opțională la plata cu cardul...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 16 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se încălzește ușor
Super Neatza, 16 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se încălzește ușor Joi, 16.01.2025, 08:40
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x