Pe 9 aprilie, specialiștii din Spania au publicat o declarație în care susțin faptul că mai mulți pacienți cu coronavirus au prezentat astfel de leziuni: „Acestea sunt leziuni purpurii (foarte asemănătoare cu cele ale varicelei, rujeolei sau îngheț) care apare de obicei pe degetele de la picioare și se vindecă normal, fără a lăsa o amprentă".
O echipă de medici specialiști CHU-Saint-Pierre a indicat în data de 17 aprilie, apariția unui caz cu un fel de degeraturi care ulterior a fost testat pozitiv pentru coronavirus, a raportat RTBF luni seară, conform lesoir.be.
Cazul din Belgia a fost raportat de către profesorul Athanasios Kolivras, șeful deparamentului de dermatologie CHU Saint-Pierre.
Cerându-i-se informații despre acest subiect el a spus că: "Acestea sunt leziuni e care le poți suferi din cauza expunerii al frig. Însă, acestea au apărut într-un context neobișnuit al pandemiei de coronavirus. Acest pacient nu a avut probleme cu frigul. Nu a călătorit și nu există o patologie asociată cum ar fi antecedente cardio-pulmonare sau Lupus", spune profesorul.
Pseudo-degerăturile nu sunt încă un simptom oficial: "Va trebui să observăm mai multe cazuri de pacienți cu astfel de simptome pentru a stabili dacă este legat de Covid-19", explică profesorul Kolivras.
Care sunt simptomele generale ale coronavirsului
- Febra peste 38 de grade (peste 90% din cazuri)
- Tuse uscata (in jur de 60%)
- Senzatie de oboseala
Pana la 98% dintre cei pozitivi prezinta febra, dar existaă și cazuri când simptomatologia nu este marcata de febră, ci de tuse, dificultăți în respirație, rinoree, odinofagie (durere în gât) la debut.
La acestea se pot adăuga dureri musculare, oboseala, dureri de cap, dureri in gat si mult mai rar greata, varsaturi, diaree.
Ulterior se poate complica cu insuficienta respiratorie.
Din analiza cazurilor, reiese că boala debuteaza destul de brusc, cu febră sau dureri în gat, fiind simptome însoțite, ulterior și de starea de sfârșeala ori dureri musculare.
Într-un mare procent, infecția cu COVID-19 se poate manifesta ca o banală viroză respiratorie prin care majoritatea a mai trecut. Practic, în jur de 80% dintre cei care au contractat virusul se recupereza fără sa aibă nevoie de tratament special.
Organizatia Mondiala a Sănătății apreciează că în jur de 1 din 6 persoane care sufera de infectia COVID-19 poate dezvolta complicații ale bolii, ce încep cu dificultăți de respirație.
Ce este SARS-CoV-2 si ce este COVID-19
Abrevierea SARS-CoV-2 se traduce prin coronavirusul sindromului respirator acut sever 2, în timp ce COVID-19 este boala cauzată de acest virus.
Denumirea „coronavirus” este derivata din cuvantul latin „corona” pentru coroana sau halo și se referă la aspectul caracteristic al virusului, care seamănă cu coroană.
Virusul a aparut inițial în orașul Wuhan, din provincia Hubei, în China și s-a raspândit rapid la nivel global.
Ultima oră! Cântărețul de muzică populară, Nelu Bălășoiu, mort de coronavirus în Suceava... Bogdan Badea, CEO eJobs România: ”Toate eforturile noastre din următoarea perioadă se vor concentra pe repornirea pieței...