Institutul Național de Statistică realizează anual statistici cu privire la accesul românilor la utilități, precum apa curentă.
Ultimul raport dezvăluie că în medie, unul din trei români nu are acces la apă curentă în gospodărie. La oraș, 98% din oameni beneficiază de apă curentă. Problema se situează strict în mediul rural, unde doar puțin peste 35% au acces la apă curentă.
Citește și: Raed Arafat: De Paşte va fi "vârful" coronavirusului, apoi scade şi se întoarce în noiembrie
Pentru foarte mulți săteni singurele surse de apă provin din râurile din apropiere, din fântâna gospodoriei, sau cel mai rău, din centrul satului.
Pentru ei, „spălaţi-vă des pe mâini” este un sfat ce nu poate fi urmat cu ușurință, deoarece apa trebuie mereu transportată în găleți, într-un mediu în care predomină persoanele în vârstă.
Deși România nu a înregistrat niciun focar de infecție în zona rurală, posibilitatea nu poate fi exclusă sau neglijată, având în vedere evoluția lucrurilor. Mediul rural pare nepregătit să gestioneze o situație de criză în caz de infectare cu COVID-19.
Citește și: Școli închise în România, din cauza coronavirusului? Anunțul ministrului interimar de Interne
Datele INS sunt alcătuite în funcţie de datele din 2018, care arată o populaţie stabilă la nivelul României de circa 19,5 milioane de oameni.
Discrepanţa dintre România şi restul Europei este uriaşă. Nu suntem doar pe ultimul loc în UE, cu cel mai mare procentaj de persoane fără acces la apă curentă, ci „conducem” detaşat.
Penultimul loc, ocupat de Lituania, are un procent de trei ori mai mic decât ţara noastră, respectiv un procentaj de numai 9,1%, adică aproximativ unul din zece locuitori.
Potrivit statisticilor UE, unul din patru români nu are acces deloc la apă curentă în gospodărie.