Cele mai scăzute temperaturi din această toamnă s-au înregistrat, vineri dimineaţă, la Vârful Omu, în Munţii Bucegi, minus 6 grade Celsius, şi la Miercurea Ciuc, minus un grad Celsius, în timp ce la Bâlea Lac, în Masivul Făgăraş, este un strat de zăpadă de doi centimetri.
Minima de minus un grad Celsius a fost înregistrată la Staţia Meteo Miercurea Ciuc la ora 7.00, fiind şi brumă, iar o temperatură la limita îngheţului, de minus 0,4 grade Celsius, a fost consemnată şi în localitatea Joseni.
Dimineaţa de vineri a fost rece în tot judeţul Harghita, cu valori termice minime de un grad Celsius la Staţia Meteo Bucin, trei grade Celsius la Topliţa şi şase grade la Odorheiu Secuiesc.
Meteorologul Narcisa Milian de la Serviciului Regional de Prognoza Vremii din cadrul Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud - Sibiu a declarat corespondentului News.ro că valoarea termică minimă înregistrată, vineri dimineaţă, la Staţia Meteo Miercurea Ciuc este cea mai scăzută din ţară şi că dimineaţa zilei de vineri a fost rece în toată Transilvania, minimele variind între minus un grad Celsius şi 7 grade Celsius.
”Minimele sunt uşor mai scăzute decât normalul perioadei, dar nu sunt nişte recorduri. Cele mai scăzute temperaturi înregistrate în această dimineaţă (vineri - n.r) în judeţele din Transilvania au fost de minus un grad Celsius la Miercurea Ciuc în Harghita, 0,8 grade Celsius la Câmpeni, în judeţul Alba, 1,5 grade Celsius la Târgu Secuiesc, în judeţul Covasna, 2,2 grade Celsius la Târgu Mureş, în judeţul Mureş, 3,1 grade Celsius la Dumbrăveni, în judeţul Sibiu şi 5,1 grade Celsius la Făgăraş în judeţul Braşov”, a precizat Narcisa Milian.
Potrivit sursei citate, temperaturile la munte ”au fost negative toată noaptea, la toate staţiile”, iar la Bâlea au căzut doi centimetri de zăpadă, responsabilă de răcirea accentuată a vremii din ultima săptămână fiind o masă de aer rece venită din Nord, care se va îndepărta în intervalul următor.
Meteorologul de serviciu de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a afirmat, la rândul său, că cea mai scăzută temperatură din ţară în zonele locuite a fost cea măsurată la Miercurea Ciuc, doar în zona montană înaltă fiind măsurată o valoare termică minimă de minus 6 grade Celsius, la Vârful Omu.
Minima absolută a lunii septembrie în Harghita, de minus 10,7 grade Celsius, a fost înregistrată în anul 1977 la Topliţa, iar maxima absolută, de 33,8 grade, a fost consemnată la Miercurea Ciuc, în anul 1952.
Restricții de circulație în București, până duminică. Ce artere vor fi afectate... România a înghețat! Minus 0,9 grade Celsius, cea mai scăzută temperatură a toamnei...