Antena Căutare

Vela, despre cazul ursului din Harghita: Prefectul a greşit când a tratat funcţia de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ca pe una decorativă. Prefect eşti şi în weekend şi în restul săptămânii

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, spune că prefectul de Harghita va fi demis pentru modul cum a gestionat situaţia legată de ursul rănit într-un accident rutier în apropiere de Praid, MAI urmând să înainteze documentele necesare către premier, care îl va demite. Vela spune că prefectul a greşit atunci când a tratat funcţia sa de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ca pe una cu rol decorativ, precizând că "prefect eşti şi în weekend şi în restul săptămânii".

"Procedura de dat afară este demiterea de către primul ministru. Noi facem documentele pe care le vom înainta primului ministru şi va fi demis. Domnul prefect a greşit în momentul în care a tratat funcţia sa de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ca pe o funcţie cu rol decorativ, adică sâmbătă a luat act de eveniment, de ce s-a întâmplat, şi a fost suficient în interpretarea domniei sale, fără să finalizeze, fără să se intereseze, fără să ia măsuri, fără să se implice astfel încât să nu existe o asemenea situaţie neplăcută”, a declarat, luni, Marcel Vela.

El a spus că trebuie verificată şi cauza, motivul pentru care Prefectura nu s-a implicat în acest caz.

"Am constatat că nu sunt respectate proceduri şi în acest sens evident că trebuie să verific cauza şi tot ceea ce a dus la această situaţie prin care Prefectura nu s-a implicat sau de ce nu s-au găsit de-a lungul timpului, de alţi miniştri şi de alţi comandanţi şi conducători de forţe şi de instituţii, soluţii operative pentru a preîntâmpina asemenea situaţii neplăcute şi chiar dramatice. Şi în situaţia în care nu aveau temei legal, de ce nu au propus modificările legislative pentru ca să nu se mai repete drame de acest fel sau, dacă există, ele să fie tratate cu seriozitate pe o procedură şi pe o intervenţie foarte riguroasă, iar dacă există temei legal şi ei nu au făcut, atunci vor fi evident analizaţi şi probabil sancţionaţi”, a mai spus ministrul de Interne.

Vela a precizat că, deşi Jandarmeria are temei legal să intervină în asemenea situaţii, nu dispune de tranchilizante şi nici de specialişti care să tranchilizeze un animal.

"Am vorbit cu cei de la Jandarmerie, există temei legal, dar am aflat, spre stupoarea mea, că nu au tranchilizante, au armament, dar nu au tranchilizante. În acelaşi timp nu au proceduri pentru autoriza sau angaja medici sau specialişti care să ştie cum să tranchilizeze un animal. După actul normativ care a apărut în acest an, Jandarmeria are asemenea armament care poate fi folosit pentru a tranchiliza un animal, dar nu există specialişti în cadrul Jandarmeriei şi nici armamentul specific în dotare. Şi atunci, de exemplu, într-un judeţ unde comandantul a fost preocupat şi prefectul gospodar s-a făcut un protocol între Prefectură, Direcţia Sanitar-Veterinară şi Jandarmerie, pentru a interveni în mod operativ. În alte judeţe nu s-a făcut acest protocol”, a explicat ministrul.

Vela a mai spus că prefectul de Harghita a indus în eroare un secretar de stat din cadrul MAI, spunându-i că a aflat despre situaţia ursului duminică dimineaţa.

"Sâmbătă seara, după ce a avut loc evenimentul, accidentul şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă au anunţat prefectul care s-a informat doar la primarul de la Praid dacă e ok şi ce se întâmplă. În mod normal, prefect eşti şi în weekend şi restul săptămânii. (…) Nu am vorbit cu el (cu prefectul de Harghita - n.r.), i-am transmis secretarului de stat care se ocupă de prefecturi să-l întrebe şi nu vreau să folosesc cuvinte dure, cred că l-a indus un pic în eroare pe domnul secretar de stat domnul prefect. În sensul că nu a ştiut până duminică dimineaţă”, a mai declarat ministrul Vela.

Un urs accidentat, sâmbătă seara, de o maşină, pe drumul dintre Sovata şi Praid, a fost lăsat să agonizeze, traficul fiind restricţionat. Ursul fusese aruncat în afara şoselei, dar el s-a târât pe DN 13A, duminică fiind tranchilizat. Ulterior, medicii veterinari au stabilit că rănile suferite de acesta erau prea grave şi a fost luată decizia împuşcării lui.

Ministrul Mediului Costel Alexe afirma că e inuman ce s-a întâmplat, iar birocraţia şi nepăsarea au dus la această situaţie.

Sursa : news.ro

Alegerile prezidențiale 2019. Mai multe femei decât bărbați au ieșit la vot!... E pe bune! Meserie nouă în lume: detectiv de pisici rătăcite. Cu cât ești plătit să urmărești animalele...
Ce dezvăluie manichiura despre personalitatea ta
Detalii fizice aparent nesemnificative pot oferi indicii despre felul de a fi al unei persoane....
Horoscopul zilei de 8 iunie 2023. Vărsătorii pot face o schimbare importantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 8 iunie 2023 spune că nativii din zodia Vărsător au șansa să facă o...
Parteneri
Coșulețe de cartofi Duchesse cu ciuperci și legume
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x