Veniturile obţinute din drepturile de proprietate intelectuală vor fi luate în considerare în stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, a anunţat, joi, premierul Viorica Dăncilă.
Părinţii aflaţi în concediu pentru creşterea copilului şi care obţin venituri din drepturi de autor vor trebui să depună actele doveditoare la agenţiile de plăţi şi inspecţie socială, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a OUG în acest sens. Agenţiile vor avea la dispoziţie un termen de 2 luni pentru a stabili noul cuantum al indemnizaţiei.
„În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare, ministerul Muncii va elabora normale metodologice de aplicare. (...) Persoanele vizate pot depune documentele doveditoare pentru obţinerea respectivelor venituri, direct la agenţiile de plăţi şi inspecţie socială, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ şi agenţiile au obligaţi de a stabili noul cuantum în termen de 60 de zile de la depunerea actelor doveditoare. Se face recalcularea şi vor primi banii”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului după şedinţa Executivului, potrivit News.ro.
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a făcut acest anunț la începutul ședinței de Guvern de joi.
„Remediem astăzi o scăpare din legislaţie, astfel încât persoanele care obţin venituri din drepturile de proprietate intelectuală să beneficieze de indemnizaţii pentru creşterea copilului pe măsura veniturilor realizate. Aşadar, armonizăm prevederile Codului fiscal cu cele referitoare la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, astfel încât nimeni să nu aibă de suferit. Prin completarea legislaţiei vom introduce şi veniturile obţinute din proprietate intelectuală în categoria sumelor care se iau în considerare la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului", a precizat Viorica Dăncilă, potrivit Libertatea.
Proiectul de ordonanță a fost elaborat de Ministerul Muncii, pentru a rectifica problema cu indemnizațiile mamelor plătite pe drepturi de autor.
Veniturile din drepturi de autor nu au mai fost considerate venituri din categoria celor independente începând cu data de 23 martie a acestui an, odată cu aplicarea OUG 18/2018.
Astfel, că cei care sunt salariați, dar au venituri din drepturi de autor nu mai trebuie să plătească contribuții sociale și de sănătate pe drepturile de autor. Însă, din această cauză, respectivele sume nu mai sunt luate în calcul nici la plata indemnizațiilor mamelor plătite anterior pe drepturi de autor.
De această schimbare sunt vizate în special ziaristele, scriitoarele, dar și arhitecte, programatoare sau alte persoane plătite pe drepturi de autor.