Antena Căutare

VIDEO! Ce pedepse prevede legea pentru mita electorala si votul ilegal

Potrivit legii, cei care sunt prinsi ca fraudeaza votul risca pana la 5 ani de inchisoare. La Constanta de exemplu doi candidati la alegerile locale au fost arestati pentru ca ar fi incercat sa mituiasca in avans electori iar al treilea este cercetat in stare de libertate!

112, numarul de urgenta, e si numarul la care se poate sesiza orice neregula, in ziua votului. Regulile sunt clare. Oricine va ofera bani, bunuri sau orice altceva cu scopul de a va convinge sa votati cu un anume candidat sau chiar sa NU votati incalca legea si poate ajunge dupa gratii. Pedeapsa este intre 6 luni si 5 ani de inchisoare si se aplica nu numai in cazul celui care da mita electorala, ci si in cazul celui care o primeste. La fel de multi ani dupa gratii risca si cei care voteaza de mai multe ori sau fara a avea drept de vot.

Secretul votului e si el aparat de lege. Daca, de exemplu, cineva, fie el si membru al comisiei din sectia de votare, intra peste dumneavoastra in cabina de vot si vede sau fotografiaza buletinul de vot, poate fi pedepit cu 6 luni pâna la 3 ani de inchisoare.

In ziua alegerilor, niciun candidat nu are voie sa continue campania electorala. La aceasta categorie intra si orice. sfat oferit in sectiile de votare sau pe o raza de 500 de metri in jurul lor. Sanctiunea este insa mai blanda: amenda de la 1.400 de lei la 2000 de lei si va fi aplicata de politistii chemati sa intervina. Si nu uitati: nimeni nu are voie sa va refuze, in mod nejustificat, dreptul de a vota.

In fiecare judet vor exista oameni care se vor ocupa doar de centralizarea neregulilor aparute in cele peste 18 mii de sectii de votare. Toate informatiile vor fi trimise in timp real la Ministerul de Interne. Ca sa stiti exact ce anume aveti si ce nu aveti voie sa faceti, puteti accesa link-ul www.votlegal.mai.gov.ro.

Un student a murit dupa ce a fost injunghiat in campusul bucurestean de la Agronomie... Cod Galben de inundatii incepand din aceasta seara...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x