Antena Căutare

Nou proiect de lege care-i vizează pe românii din străinătate. Ce se schimbă din 2019?

Vot electronic pentru românii plecați în străinătate, este propunerea ajunsă pe masa Senatului și care urmează să intre în dezbatere pentru ca, din 2019, cetățenii români de peste hotare să-și poată exercita dreptul la vot.

Vot electronic pentru românii plecați în străinătate, este propunerea ajunsă pe masa Senatului și care urmează să intre în dezbatere pentru ca, din 2019, cetățenii români de peste hotare să-și poată exercita dreptul la vot.

Românii din străinătate ar putea vota prin intermediul unei aplicații electronice, E-VOT, potrivit unei propuneri legislative inițiate la Senat. Conform inițiatorilor, s-ar elimina, astfel, cauza care generează discriminarea cetățenilor cu domiciliul în străinătate în raport cu cetățenii cu domiciliul în țară, primii fiind obligați să parcurgă distanțe apreciabile până la locul unde este organizată secția de votare sau în căutarea unui oficiu poștal pentru a expedia votul prin corespondență.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.288/2015 privind votul prin corespondenţă, votul electronic, precum şi modificarea şi completarea Legii nr.208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 18 octombrie.

Documentul introduce exercitarea dreptului de vot electronic – ca alternativă echivalentă la exercitarea dreptului de vot prin prezența la secția de votare, în care se utilizează serviciu electronic special creat și exclusiv dedicat de statul român exercitării dreptului de vot, prin mijloace electronice, de către cetățenii românii cu domiciliul sau reședința în străinătate, conform legii.

Articolul continuă după reclamă

Cetățenii români cu domiciliul în străinătate care vor să voteze electronic trebuie să se înscrie în registrul electoral special, procedura fiind la fel ca cea a votului prin corespondență.

După înscriere se expediază solicitantului, în plic sigilat, o parolă de acces la platforma care se creează și se implementează de către Autoritatea Electorală Permanentă și STS, numită E-VOT.

La data scrutinului, persoana introduce parola de acces și după validare, își exercită votul.

Astfel, votantul căruia i s-a transmis parola accesează platforma E-VOT prin intermediul terminalului electronic personal (telefon mobil, laptop, computer) și introduce parola de acces. Platforma E-VOT, după validarea parolei, asigură accesul la buletinul de vot în format electronic pentru circumscripția electorală nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul în afara țării.

După ora închiderii scrutinului, respectiv ora 21:00, biroul electoral special pentru votul electronic constată rezultatele acestor alegeri și transmite datele la fel ca oricare alt birou electoral.

Sursa: senat.ro, legestart.ro

Vești bune pentru români! Crește SALARIUL MINIM! Câți bani vor încasa persoanele cu studii superioare și câți bani vor p... Iarna își intră în drepturi! Primele probleme după ninsorile viscolite! Autoritățile au făcut anunțul!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 21.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x