Sfânta Ana își avea rădăcinile în neamul lui Levi, fiind ultima fiică născută a marelui Preot Matan și a soției sale, Maria. Ana mai avea două surori, pe Maria și Sovi, care, cununându-se la Betleem, a născut-o pe Elisabeta, mama Sfântului Ioan Botezătorul, care era văr de gradul 2 cu Mântuitorul.
Ana s-a căsătorit cu înțeleptul Ioachim din Galileea si a născut, abia la bătrânețe și după multe rugăciuni pe Maria, Maica Domnului. „Sfinții și drepții dumnezeiești părinți Ioachim și Ana sunt adesea invocați în rugăciuni de cuplurile care nu reușesc să aibă copii.”, conform pr. Eduard-William Fărtan – Biserica Sfânta Treime, Atena.
Odată îndeplinită misiunea de a da naștere Maicii Domnului, pe care Dumnezeu o „programase” să fie cea mai sfântă femeie din neamul omenesc, Sfânta Ana și-a petrecut restul vieții în rugăciune, post și binefaceri pentru cei necăjiți.
La vârsta de 69 de ani, mama Maicii Domnului și-a dat sufletul în pace. La vârsta de 11 ani, Fecioara Maria rămăsese deja orfană, ambii părinți fiind mutați deja, la Domnul. Sfânta Ana este sărbătorită, în Biserica Ortodoxă, la trei date distincte, marcând trei aspecte ale personalității ei.
Pe 25 iulie este pomenirea adormirii Sfintei Ana, marcând finalul sfintei sale vieți pământești și mutarea la veșnica bucurie cerească. Pe 9 septembrie, în ziua imediat următoare sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, este sărbătorită împreună cu Sfântul și dreptul Ioachim, ca părinți ai Fecioarei.
Pe 9 decembrie, cu exact nouă luni înainte de Nașterea Maicii Domnului, Sfânta Ana este sărbătorită la conceperea minunată a Sfintei Fecioare Maria, care aduce în lume posibilitatea nașterii trupești a Mântuitorului.
Tot în această zi, Biserica o pomenește și pe Sfânta Proorociță Ana care, pentru numeroasele ei rugăciuni și pentru credința ei puternică, a născut după ani mulți de infertilitate, pe sfântul profet Samuel și alți trei fii și trei fiice.