Printre zilele libere din 2019 se regăsește și 1 mai, Ziua Internațională a Muncii, sărbătorită în fiecare an în peste 80 de țări. În comunism, 1 mai muncitoresc era o zi marcată prin festivități propagandistice de amploare, la care participau toate clasele sociale, inclusiv copiii, pentru a-l aclama pe liderul comunist Nicolae Ceaușescu. Cântece patriotice, parade și pancarte, toate erau pregătite și studiate cu mult timp înainte de marea sărbătoare. Ne amintim și azi de celebrele cântece care umpleau stadioanele sau centrul orașelor de 1 mai muncitoresc, sub pavăza simbolului ”secerea și ciocanul„ reprezentarea comunismului și a partidelor comuniste.
”Râde iarăși primăvara”, comoara lui Ciprian Porumbescu, confiscată de comuniști
De la sărbătoarea de 1 mai, Ceaușescu nu permitea ca cineva să fie absent de la marea paradă. Unul dintre cântecele celebre ale paradei, pe care, cu siguranță, mulți și-l amintesc este ”Râde iarăși primăvara”. Puțini știu însă că acest cântec a fost compus de Cipirian Porumbescu în 1880, an în care a şi fost tipărit în Colecţia de Cântece. La acea vreme, tot marele Porumbescu a fost cel care a compus şi versurile, inspirate din strofele poetului Vasile Alecsandri. Ceea ce era un cântecel de primăvară, cu bucuria renaşterii şi veselia naturii, a fost înlocuit, 70 de ani mai târziu, cu versuri propagandistice, care îi aparțin Mariei Ranteș.
Alte cântece și versuri patriotice dedicate zilei 1 Mai Muncitoresc și lui Nicolae Ceausescu, mai jos!
Astăzi, din 1 mai - Ziua Muncii de altădată, a mai rămas doar tradiția micilor și a berii la iarbă verde. În rest...totul e istorie pentru unii, iar pe alocuri, nostalgie pentru alții!...
surse: youtube, jurnalul.ro