Antena Căutare

Ziua Femeii 2019. 10 Femei care au schimbat lumea și poveștile lor

Ziua Femeii 2019. 10 Femei care au schimbat lumea și poveștile lor, un dar prețios de 8 Martie. Nume precum Malala Yousafzai, Marie Curie, Hedy Lamarr, Frida Khalo, dar și altele sunt mărturie a triumfului femeilor în lumea bărbaților.

Galerie
10 femei care au schimbat lumea

Ziua Femeii 2019. 10 Femei care au schimbat lumea și poveștile lor, un dar prețios de 8 Martie. Nume precum Malala Yousafzai, Marie Curie, Hedy Lamarr, Frida Khalo, dar și altele, sunt mărturie a triumfului femeilor în lumea bărbaților.

Pe 8 martie 2019 sărbătorim Ziua Internațională a Femeii, un eveniment dedicat realizărilor sociale, politice și condițiile economice ale femeilor, dar și discriminarea și violența la care sunt supuse acestea în anumite părți ale lumii. Ziua Femeii se sărbătorește la nivel global, în semn de protest împotriva persecuțiilor îndurate de-a lungul istoriei.

Lupta femeilor într-o lume a bărbaților nu este nouă. Mii de femei din diferite epoci au sfidat prejudecățile și au arătat că este posibil să se evidențieze într-o lume condusă de ”sexul puternic”. Cu ocazia zilei de 8 martie vă prezentăm 10 femei care au schimbat definitiv omenirea, așa cum o știm.

1. Malala Yousafzai

Articolul continuă după reclamă

Ziua Femeii 2019. 10 Femei care au schimbat lumea și poveștile lor

Malala Yousafzai, acum în vârstă de 21 ani, este cea mai tânără laureată a Premiului Nobel Pentru Pace. Tânăra de origine pakistaneză și-a învis frica și a cerut dreptul la o viață liberă. A fost împușcată în cap în timp ce se întorcea cu autobuzul de la școală, și era greu de crezut că avea să scape cu viață. S-a mutat în Statele Unite ale Americii. Nu avea nici 16 ani când a devenit un simbol al protestului pașnic și cea mai tânără favorită la Premiul Nobel pentru Pace. Anul trecut, Malala avea să revină pe meleagurile natale.

„Mereu am avut visul că merg în Pakistan şi acolo, în pace şi fără teamă, mă pot plimba pe străzi, pot întâlni oameni, pot vorbi cu ei. Cred că este vechea mea casă din nou, aşadar, chiar se întâmplă şi vă sunt recunoscătoare”. La 10 octombrie 2014 i se decernează Premiul Nobel pentru Pace (pe care îl primește împreună cu Kailash Satyarthi) „pentru lupta împotriva asupririi copiilor și tinerilor și pentru dreptul tuturor copiilor la educație”.

2. Marie Curie

Ziua Femeii 2019. 10 Femei care au schimbat lumea și poveștile lor

Marie Curie a câștigat de două ori Premiul Nobel (Fizică și Chimie), fiind declarată cea mai influentă femeie din istorie, conform unui sondaj realizat în rândul oamenilor de ştiinţă, academicienilor, dar al altor intelectuali. Provine dintr-o familie cu membri laureați ai Premiului Nobel în Știință.

Marie Curie a introdus în fizică termenul de radioactivitate. Este cunoscută pentru cercetările sale în domeniul elementelor radioactive și al aplicațiilor acestora în medicină. De asemenea, Marie Curie a fost prima femeie devenită profesor la Universitatea din Paris. Deși s-a confruntat cu numeroase prejudecăți, fiind o femeie care își dedică timpul științei, în locul tradiționalelor îndeletniciri ale unei femei, Curie nu și-a abandonat pasiunea și a continuat cercetarea, punându-și adesea în pericol viața.

3 Hedy Lamarr

Ziua Femeii 2019. 10 Femei care au schimbat lumea și poveștile lor

Hedy Lamarr s-a născut în Viena, în anul 1914, și a fost una dintre cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. A fost prima femeie cu apariții nud pe marele ecran, mimând un orgasm, însă adevărata sa pasiune au fost invențiile. Studiile sale în domeniul ingineriei au ajutat-o să inventeze o tehnologie ce a revoluționat viitorul comunicațiilor- GPS, Bluetooth, Wifi și transmisiunile militare. Hedy Lamarr a fost considerată cea mai frumoasă femeie din lume. A fost căsătorită de şase ori şi a avut trei copii, dintre care unul adoptat. A murit pe 19 ianuarie 2000, la vârsta de 85 de ani.

4. Simone de Beauvoir

Ziua Femeii 2019. 10 Femei care au schimbat lumea și poveștile lor

Scriitoare și filosoafă de origine franceză, Simone de Beauvoir este una dintre cele mai reprezentative femei în domeniul mișcării feministe. În cărțile sale, a criticat societatea patriarhală, în care femeile nu aveau drepturi, amendând și inegalitatea de șanse dintre femei și bărbați. Simone de Beauvoir continuă să fie un simbol al femeilor care luptă pentru egalitatea între sexe..

5. Frida Khalo

Ziua Femeii 2019. 10 Femei care au schimbat lumea și poveștile lor

Frida Khalo este considerată una dintre artistele de prestigiu ale lumii. Viața și picturile sale au sfidat stereotipurile. Artista de origine mexicană a lăsat în urmă sute de tablouri pictate, dar și povești de dragoste intense.

Frida Khalo a fost bisexuală. Mariajul cu Diego Rivera, tot pictor, a fost unul tumultuos, mai ales că ambii au avut aventuri. În timpul căsătoriei, Frida a avut relaţii cu alţi bărbaţi, dar şi cu femei. Rivera a avut o aventură chiar cu sora mai mică a Fridei, Cristina, ceea ce a înfuriat-o la culme pe artistă. Au divorţat în 1939, dar s-au recăsătorit un an mai târziu.

Frida Kahlo a devenit prima femeie de origine hispanică pentru care poşta SUA a dedicat o marcă poştală. Pe 30 august 2010, Banca Mexicului a emis o bancnotă de 500 de pesos, având imprimat pe una din feţe portretul Fridei, împreună cu lucrarea intitulată „Dragostea îmbrăţişează Universul, Pământul, (Mexicul), pe mine, pe Diego, şi pe Dl. Xólotl” (1949), şi pe cealaltă faţă, portretul lui Diego Rivera.

6. Rosa Parks

Ziua Femeii 2019. 10 Femei care au schimbat lumea și poveștile lor

Rosa Parks a fost o militantă pentru drepturile omului, de origine afro-americană. A fost recunoscută drept ”Prima doamnă a drepturilor civile”, de către Congresul Statelor Unite. În timpul vieții a luptat pentru a se pune capăt segregării rasiale și a militat pentru drepturile civile ale afro-americanilor. La data de 1 decembrie 1955 a fost arestată în Montgomery, Alabama deoarece a refuzat să cedeze locul în autobuz unui călător alb. Datorită activității ei militante a devenit ținta amenințărilor și a telefoanelor anonime, care au cauzat îmbolnăvirea soțului ei, Raymond Parks.

Rosa Parks, femeia care a scris istorie, după ce a refuzat să-i cedeze locul în autobuz unui alb

Ca urmare, familia Parks se mută la Detroit, Michigan, însă Rosa își continuă activitatea militantă. La 30 decembrie 1994, Rose Parks, pe atunci în vârstă de 81 de ani, este atacată în locuința sa din Detroit și jefuită. Făptașul prins a fost pedepsit doar cu o amendă de 53 dolari. Această sentință judecătorească a declanșat proteste în toată America. Rosa Parks a murit în 2005.

7. Valentina Tereshkova

Ziua Femeii 2019. 10 Femei care au schimbat lumea și poveștile lor

Este considerată prima femeie-cosmonaut. În 1963, a călătorit în spațiu la bordul aeronavei Vostok 6. Tereshkova făcea atunci parte dintr-un studiu de cercetare, prin care se dorea să se afle dacă femeile au aceeași rezistență fizică și psihică în spațiu ca și bărbații. După misiunea spațială, a studiat la Academia Forțelor Aeriene Zhukovski și a absolvit ingineria spațială în 1969. În 1977 a obținut titlul de doctor în medicină. În politică, a deținut diferite funcții până să ajungă în comitetul central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. În prezent are 82 de ani, pe care i-a împlinit chiar în data de 6 martie 2019. Valentina Tereșkova a fost căsătorită cu astronautul sovietic Andrian Grigorievici Nikolaev (1929 - 2004).

8. Coco Chanel

Ziua Femeii 2019. 10 Femei care au schimbat lumea și poveștile lor

Este imposibil să amintești despre femeile care au schimbat istoria și să nu o menționezi pe Coco Chanel, una dintre cele mai mari creatoare de modă ale secolului XX. În timpul Primului Război Mondial, designerul a decis să lase în urmă rochiile și să-și aplece atenția către alte articole vestimentare care până atunci erau destinate numai bărbaților. Publicația ”Time” a numit-o una dintre cele mai influente femei ale secolului al XX-lea, fiind singura creatoare de modă care a primit această titulatură.

9. Amelia Eahart

Ziua Femeii 2019. 10 Femei care au schimbat lumea și poveștile lor

A fost un pioner în aviație și militantă pentru drepturile femeii. Amelia este femeia care a traversat de două ori Atlanticul, primind de la președintele american, Herbert C. Hoover, medalia de aur „National Geographic Society”. Înainte de a împlini vârsta de 40 de ani, a dorit să facă înconjurul Pământului la Ecuator, dar după ce parcursese deja trei pătrimi din zborul planificat, a decolat la data de 2 iulie 1937 de la Lae (Noua Guinee) zburând spre insula Howland din Pacific, de unde nu s-a mai întors niciodată. Amelia Earhart a fost declarată moartă pe 5 ianuarie 1939, după aproape 2 ani de căutări fără succes.

10. Nadia Comăneci

Ziua Femeii 2019. 10 Femei care au schimbat lumea și poveștile lor

O femeie de zece, care a schimbat pentru totdeauna fața gimansticii mondiale este, fără doar și poate, românca Nadia Comăneci. Ne amintim, și cu această ocazie că Nadia Comăneci a fost prima gimnastă care a primit nota 10 din istoria gimnasticii, obţinând această performanţă în 1976 la Jocurile Olimpice de la Montreal. Succesul ei este apreciat şi astăzi, fiind recunoscută drept una dintre cele mai celebre gimnaste din lume.

Citește și: Cine este cea mai bogată femeie din lume și ce avere are

Zile Libere 2019. Câte zile libere aveau românii acum 122 de ani: ”Muncitorii nu-și pot vedea niciodată copiii”... Mersul trenurilor 2019. Ce se întâmplă cu viteza trenurilor după modernizarea căii ferate...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x