Pe 31 august 2018 sărbătorim Ziua Limbii Române, consacrând graiurile românești și cultura acestui popor. Aproximativ 28 de milioane de oameni vorbesc limba română dintre care 17 milioane de persoane se află între granițele acestei țări. Statisticile arată că primul cuvânt rostit de majoritatea românilor este “mama”.
Stabilirea numărului total de cuvinte dintr-o limbă vorbită este destul de dificil, dar totodată este și o mare provocare. Când ne gândim la acest subiect, trebuie să luăm în calcul și faptul că unele cuvinte au mai multe semnificații. Definițiile și semnificațiile unui cuvânt vor genera automat abordări și condiții diferite.
Câte cuvinte numără limba română
Mulți specialiști spun că limba română se împarte în patru dialecte, și anume meglenoromâna, dacoromâna, aromâna și istroromâna. Alți lingviști sunt de părere că limba română nu are dialecte ca alte limbi europene, cuprinzând doar două graiuri. Aceste graiuri sunt considerate ca fiind subdialecte. Ele au mici diferențe de pronunție și vocabular, precum graiul maramureșan, muntenesc, bucovinean, bănățean, moldoveneasc și ardelenesc.
Atunci când vrem să stabilim numărul de cuvinte dintr-o limbă, trebuie să luăm în calcul, pe lângă cuvintele actuale folosite, și cele regionale, populare, arhaismele, termenii de specialitate din multe domenii culturale și științifice, cuvintele rare, cuvintele de jargon, cele bisericești, prescurtările, locuțiunile, interjecțiile, cuvintele vulgare, neologismele, cuvinte abbreviate, numele proprii, cuvintele compuse, sufixele, prefixele și alte categorii de cuvinte.
Limba română, fiind o limbă vie, vorbită de milioane de oameni, este încă într-o continua dezvoltare. Prin urmare, multe cuvinte ies din uz altele intră în uz, atât în limba scrisă cât și în cea vorbită. Acesta este unul din motivele din cauza căruia nu se poate stabili cu exactitate numărul total de cuvinte dintr-o limbă.
Pentru limba noastră există o serie de lexicoane și dicționare care aproximează numărul total de cuvinte din vocabularul nostru. În dicționarul publicat de Lazăr Șăineanu acum mai bine de un secol numărul total de cuvinte era puțin peste 50.000. În ediția DEX-ului din 1993, acest număr a ajuns la 65.000 cuvinte. Cu toate astea, în DEX-ul publicat în 2016, numărul de cuvinte din limba română a ajuns la 67.000.
Pe lângă DEX, trebuie să ne amintim și de Dicționarul Universal al Limbii Române, o lucrare amplă publicată în 12 volume de către Editura Litera în 2010. În acest dicționar sunt incluse cuvinte din limba uzuală română, limba literară actuală, incluzând și termeni de specialitate din domenii precum medicină, chimie, IT și altele. Astfel, numărul total de cuvinte din această publicație este de 80.000.
Încă o dată, trebuie să ținem cont de faptul că limba română este o limbă vie, într-o continuă schimbare, cu o istorie bogată în spate. De aceea, limba română a devenit o carte de vizită a trecutului românilor de pretutindeni.
Sursă foto: pexels.com
Ziua Limbii Române 31 august 2018. 100 de oameni care au grijă de Limba Română... Se fac ANGAJĂRI masive! Nu este nevoie de studii sau experiență...