- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Vorbitorii de limbă română din întreaga lume sărbătoresc Ziua Limbii Române pe 31 august 2018. Cu ocazia acestei zile importante pentru poporul român, în foarte multe comunități române din afara hotarelor se sărbătorește prin diverse concerte și spectacole. Ziua Limbii Române amintește celor ce o vorbesc de importanța istoriei neamului nostru și de graiurile românești care reflectă tradiția și cultura acestui popor.
Deși greu încercat, neamul românesc s-a mândrit întotdeauna cu frumusețea acestei țări, cu tradițiile transmise din generație în generație și diversitatea graiurilor ce ne-au făcut atât de cunoscuți chiar și peste hotare. Astăzi 28 de milioane de oameni vorbesc limba română, iar 24 de milioane dintre ei o au ca limbă maternă.
Primele cuvinte
De vreme ce primele cuvinte le învățăm de acasă, din familie, pentru majoritatea dintre noi, primul cuvânt a fost “mama”. Pentru noi toți acest cuvânt definește cea mai importantă persoană din viața noastră, de când ne naștem și până murim.
În DEX, definiția acestui cuvânt apare ca “Femeie considerată în raport cu copii ei, nume pe care i-l dau copii acestei femei când i se adresează sau când vorbesc despre dânsa; maică, muică, mamaie, mamacă, neneacă. Loc. adj. De mamă = (despre relații de rudenie) care se află în linie maternă.”
În această zi importantă , ne amintim vorbele lui Mihai Eminescu care spunea că “Limba este însăși floarea sufletului etnic al românimii.“ Astfel, limba română a început să fie intens studiată în ultimii 100 de ani de mulți lingviști, sociolingviști și psiholingviști. Limba noastră este o limbă indo-europeană din grupul italic. Acestă limbă este înregistrată ca fiind limbă de stat în Republica Moldova și în România. Aproximativ 75% dintre locuitorii acestor țări o consideră limbă maternă.
Despre importanța limbii vorbite
În spatial public, limba română, de cele mai multe ori, evoluează în direcția greșită, îngrijorându-i pe cei care pun accent pe importanța limbii scrise și vorbite. Mulți vorbitori ignoră folosirea unui mod de exprimare îngrijit și corect. Foaret frecvent, vorbitorii de limbă română fac greșeli de exprimare, multe cuvinte sunt scrise sau pronunțate greșit.
În audiovizual, două mari foruri importante, Consiliul Național al Audiovizualului și Institutul de Lingvistică “Iorgu Iordan- A.I. Rosetti al Academiei Române” sunt responsabile de monitorizarea calității limbii române. Cu toate acestea, sancțiunile, legile sau reglementările care apar nu sunt suficiente pentru a elimina pericolul degradării limbii române.
Limba română are un vocabular foarte bogat și, indiferent de acest lucru, se încearcă introducerea neologismelor în mod nejustificat. Multe dintre greșelile frecvente ajung să devină reguli. Mai mult decât atât, anglomania exagerată nu reușește să îmbogățească vocabularul, degradând limba și creând confuzie.
Limba noastră este una dintre limbile romanice, fiind a cincea după numărul de vorbitori. De aceea trebuie să ne mândrim că facem parte din acest popor și avem această variație de graiuri.
Sursă foto: graafix.blogspot.com, pexels.com
O nouă TRAGEDIE pe litoral! Un tânăr de 18 ani a murit înecat în mare! Numărul total al victimelor din acest an a urcat ... Primele consecințe ale interzicerii mașinilor cu volanul pe partea dreaptă! Află cât te costă reconfigurarea unei astfel...