Antena Căutare

Somnul la copii. Cât trebuie să doarmă și cum îl liniștești

Somnul la copii. Cât trebuie să doarmă în funcție de vârstă și care sunt cele mai bune metode prin care să-l liniștești și să-l faci să se simtă iubit. 

Somn copii

Somnul la copii. Cât trebuie să doarmă în funcție de vârstă și care sunt cele mai bune metode prin care să-l liniștești și să-l faci să se simtă iubit.

Indiferent de vârstă, somnul sănătos este la fel de important ca și mâncarea sănătoasă. Este adevărat că, pe măsură ce înaintează în vârstă, o persoană are nevoie de din ce în ce mai puține ore de somn, dar somnul trebuie să fie de calitate indiferent de vârstă. Un somn de calitate înseamnă un somn cu durata potrivită, un somn neîntrerupt și profund.

Somnul la bebeluși, copii și adolescenți în funcție de vârstă:

  • 4 luni şi 1 an au nevoie între 12 şi 18 ore de somn pe zi,
  • cei între 1 an şi 2 ani între 11 şi 14 ore de somn pe zi,
  • între 3 şi 5 ani de între 10-13 ore pe zi,
  • copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani au nevoie de 9-12 ore de somn pe zi,
  • cei între 13 şi 18 ani de 8-10 ore.
Articolul continuă după reclamă

Somnul odihnitor la copii. Factori care pot afecta somnul

Un copil are nevoie de acelaşi interval de somn în fiecare noapte pentru o bună dezvoltare, dar şi este important ca odihna din acele ore să fie una de calitate.

Printre factorii care pot afecta somnul la copii se numără:

  • folosirea pentru perioade mai lungi de timp a calculatoarelor/tabletelor/telefoanelor mobile (cu atât mai mult înainte de ora de culcare), cât şi uitatul la televizor
  • mâncărurile grele sau nepotrivite precum ciocolata și dulciurile în general.

Medicii specialiști recomandă folosirea dispozitivelor a căror lumină se reduce treptat, fapt ce favorizează formarea rutinei somnului. Indicat este şi să nu existe dispozitive electronice în dormitorul copilului, dar şi ca acesta să se joace cât mai mult înainte de ora de culcare pentru a avea parte de un somn mai odihnitor.

De asemenea, pentru un somn odihnitor este important ca înainte de culcare camera să fie bine aerisită și temperatura corespunzătoare. Recomandările sunt ca temperatura să se încadreze între 18-22 de grade, însă puțini părinți din România respectă aceast interval pe care îl consideră prea scăzut.

Metode de liniștire a bebelușilor și copiilor mici

  • Plimbă-l în brațe - Brațele mamei sunt cu siguranță cea mai eficientă metodă de a liniști un bebeluș. Nu, nu-l vei răsfăța, studiile o dovedesc. Vei reuși doar să-i creezi un atașament sănătos pentru tot restul vieții.
  • „Sunetele albe” -Fredonarea unei melodii, zgomotul aspiratorului, al ventilatorului sau al mașinii de spălat reprezinta sunete ambientale cu rol în liniștirea bebelușului. Sunt sunete pe care le-a auzit estompat cât timp era în uter, le va recunoaște și se va liniști.
  • Masează-l pe burtică -In primele saptamani, colicii reprezintă una din cele mai frecvente cauze pentru care bebelușul plânge întruna. Masajul circular pe burtică cu ulei de fenicul sau alte uleiuri relaxante poate face minuni.
  • Evită suprastimularea -Prea mult zgomot, prea multa lumină, temperatură prea mare sau prea mică suprastimulează sistemul nervos fragil al bebelușului.
  • Verifică îmbrăcămintea și scutecul- Scutecul trebuie să fie curat înainte de somn, iar îmbrăcămintea nu prea strâmtă, nici prrea groasă.
  • Fă-i o baie caldă -O baie caldă, în care ai adaugat una sau două picături de ulei de lavandă îl poate liniști.
  • Apelează la suzetă -Suzeta poate sa devina un bun înlocuitor al sânului, atunci când cel mic este sătul, dar agitat.
  • Joacă-te cu el - 1o minute de joacă pot face mereu minuni.
  • Linistește-te tu - Deși este ultimul în listă este poate cel mai important lucru. O mamă agitată va transmite starea ei bebelușului.
Echinocțiul de primăvară 2019. Google sărbătorește primăvara astronomică printr-un Doodle... Ziua Mondială a Apei. Orașul în care apa plată este interzisă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x