Antena Căutare

„Un strigăt din vechea Troie, Pentru faima lui Dan Coe”! 8 septembrie ziua în care s-a născut legendarul fundaș al Rapidului supranumit și „Ministrul Apărării”

Dan Coe a fost un jucător de fotbal român, membru al echipei naționale de fotbal la Campionatul Mondial din Mexic 1970 și un simbol al clubului Rapid București. Acesta a evoluat pe postul de fundaș central și a fost supranumit „Ministrul Apărării”.

Galerie
Dan Coe, fundașul legendar al echipei Rapid București | 1923.ro

Dan Coe a fost un jucător de fotbal român, membru al echipei naționale de fotbal la Campionatul Mondial din Mexic 1970 și un simbol al clubului Rapid București. Acesta a evoluat pe postul de fundaș central și a fost supranumit „Ministrul Apărării”.

Dan Coe s-a născut pe 8 septembrie 1941, la București, tatăl său, Duce Coe fiind membru al echipei de fotbal Sportul Studențesc înainte de începutul celui de-al Doilea Război Mondial.

Dan Coe - jucător al echipei Rapid București

La vârsta de 15 ani, Dan Coe a debutat pentru echipa de juniori a clubului Rapid București, iar 4 ani mai târziu pentru echipa de tineret. După încă 2 ani petrecuți la echipa de tineret, Dan Coe a debutat în primul eșalon al fotbalului românesc, la „echipa mare” a „Rapidului din Giulești”.

Articolul continuă după reclamă

A evoluat timp de 11 ani pentru echipa de lângă Podul Grant pe postul de fundaș central, timp în care a devenit cunoscut sub numele de „Ministrul Apărării”. În cele 11 sezoane petrecute alături de „giuleșteni” Dan Coe a devenit căpitanul echipei și, de asemenea, a făcut parte din lotul care a câștigat primul titlu de campioni(recunoscut oficial) din istoria clubului în anul 1967. În acel sezon de legendă pentru suporterii rapidiști, apărarea Rică Răducanu - C. Lupescu, Dan Coe, Ion Motroc, Ilie Greavu a fost considerată cea mai bună din țară.

„Un strigăt din vechea Troie, Pentru faima lui Dan Coe”! 8 septembrie ziua în care s-a născut legendarul fundaș al Rapidului supranumit și „Ministrul Apărării”

Dan Coe alături de Culae Lupescu și Rică Răducanu

1923.ro

Între 1971-1973, Dan Coe a evoluat în străinătate pentru echipa belgiană Royal Antwerpen F.C. La întoarcerea în țară, în 1973, a fost refuzat de Rapid pe motiv că ar fi prea „bătrân” și a semnat cu echipa de Divizia B FC Galați, cu care a reușit promovarea în primul eșalon un an mai târziu.

Ultimul meci din cariera de fotbalist a lui Dan Coe a avut loc pe 8 decembrie 1974, o victorie categorică a echipei Universitatea Craiova în fața celor de la FC Galați, scor 6-0.

Dan Coe - jucător al echipei naționale

În perioada 1967-1974 Dan Coe a evoluat pentru „tricolori” în 41 de meciuri, reușind să marcheze 2 goluri. Acesta s-a afirmat ca unul dintre cei mai buni fundași centrali ai fotbalului românesc, fiind, în anii '60, alături de dinamovistul Nelu Nunweiller și stelistul Bujor Hălmăgeanu unul dintre „stâlpii” apărării echipei naționale.

În preliminariile pentru Campionatul Mondial din Mexic 1970, în meciul România-Portugalia (1-0) din 12 noiembrie 1969, desfășurat la București, Dan Coe l-a avut ca adversar direct pe legendarul atacant portughez Eusébio. După meci, Eusebio declara că „dacă în 1966 aș fi avut un fundaș care să mă marcheze cum a făcut-o Dan Coe astăzi, Portugalia n-ar fi ajuns niciodată în semifinale...”.

„Un strigăt din vechea Troie, Pentru faima lui Dan Coe”! 8 septembrie ziua în care s-a născut legendarul fundaș al Rapidului supranumit și „Ministrul Apărării”

Dan Coe alături de legendarul atacant portughez Eusebio

1923.ro

Dan Coe - moarte învăluită în mister

În anul 1980, lui Dan Coe i s-a aprobat o cerere de deplasare în Belgia. A sosit în această țară, de unde a trecut în Germania, stabilindu-se în orașul Köln, unde a cerut azil politic. Deși a primit de la președintele Nicolae Ceaușescu titlul de maestru emerit al sportului, acest lucru nu a însemnat pentru Dan Coe un motiv de nu a mai critica sistemul politic din România. În țară, Coe era prea cunoscut și iubit.

La 19 octombrie 1981, managerul imobilului l-a găsit pe Dan Coe spânzurat în fața ușii din apartamentului din Köln, unde locuia. Medicii au făcut de urgență o intervenție chirurgicală, l-au reanimat direct, pe cord deschis. Nu s-a aflat niciodată dacă s-a sinucis sau a fost omorât. Coe trăia în Germania având statut de refugiat politic, iar poliția germană nu a cercetat acest caz, actele fiind închise direct. Această tragedie s-a întâmplat la scurt timp după un interviu dat de Dan Coe la Radio Europa Liberă.

Colegii săi de generație avansează însă alte ipoteze cu privire la moartea sa:

Rică Răducanu declara despre moartea lui Dan Coe că „Nu se sugruma el, l-au făcut ăia că a vorbit una alta pe la radio. Nu cred că-și lua el zilele, iubea prea mult viața.”

Puiu Ionescu spunea de asemenea că „Trecerea de la statutul de vedetă la cel de om obișnuit i-a provocat un șoc, i-a creat o stare pe care nu a putut să o depășească. În schimb, cu două, trei luni înainte să moară, am auzit la Europa Liberă o emisiune în care povestea necazurile pe care el și tatăl său le-au trăit în România. Nu știu dacă este un motiv destul de solid ca să-i atragă moartea, însă nu cred ca era atât de labil încât să se sinucidă.”

Ilie Greavu, coleg cu Dan Coe în echipa care câștiga primul titlu din istoria clubului Rapid București spunea „Nu cred că Securitatea a fost implicată în moartea lui Dan. El a avut niște probleme cu „ei” pentru că, într-un turneu al Rapidului în Franța, a schimbat niște valută, lucru interzis pentru noi, fotbaliștii.”

Încă din anii 1960, când juca la Rapid și până în ziua de astăzi, pe Stadionul Giulești, una dintre scandările obișnuite ale suporterilor rapidiști este:

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Revista presei sportive, 07.09.2018: ”Tricolorii” lui Contra și Rădoi, două meciuri importante; FCSB vrea un argentinian... BREAKING NEWS! Transferul zilei în România! Un jucător cu peste 100 de meciuri în Ligue 1 și cu o cotă uriașă a semnat c...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 9, 19 aprilie 2025. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Nicolai Tand Sambata, 19.04.2025, 15:00
Citește și
Rezultate extraordinare pentru Sabrina Voinea în calificările Cupei Mondiale de la Doha. Ce note a primit
Tartă cu ciocolată neagră și zmeură. O combinație de texturi și arome Catine.ro
Renta viageră pe care Nadia Comăneci o primește de la statul român în 2025. Cât încasează lunar „Zeița de...
Ținuta de gală a Thaliei a atras toate privirile la un eveniment caritabil. Cum a arătat vedeta Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Imagini rare cu băiatul cel mare al lui Șerban Huidu. Rareș a împlinit 18 ani: „Astăzi este despre el. Doar... Libertatea.ro
Ray Dalio, legendarul investitor al unuia dintre cele mai mari fonduri de investiţii: Tarifele au un efect... Ziare.com
Anunțul lui Ilie Năstase, după lovitura uriașă dată de Ion Țiriac în România: „Asta e important!” AntenaSport
S-au căsătorit în mare secret, departe de ochii curioșilor, iar acum au publicat imagini inedite de la nuntă!... Elle
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia... Spynews.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu... BZI
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant HelloTaste.ro
După ce mama lui a murit, un bărbat a descoperit un bilet câștigător la loterie ascuns într-un sertar Antena3.ro
Ce planuri are noul șef NASA pentru agenția spațială. Jared Isaacman a fost numit la conducere de către Donald... useit
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2025. Leii se afirmă în fața celor din jur. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Deputații au aprobat: polițiștii din Republica Moldova pot acționa, cu mașinile și armele lor, în România Jurnalul
Românii merg la Roma pentru înmormântarea Papei Francisc. Numărul biletelor de avion vândute a fost de peste 4... Kudika
Singurul cuvânt care apare pe mormântul Papei Francisc. Ce înseamnă și de ce l-a ales Playtech
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor Redactia.ro
Care este oferta CEC pentru "Noua Casă". Calcul: Rata lunară la un credit de 250.000 de lei pe 30 de ani Observator
Diferența dintre diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2. Cum se pot deosebi aceste două afecțiuni cronice MediCOOL
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros HelloTaste
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist ProSport
Tabel exclusiv pentru bărbați | Câți bani vei primi la PENSIE, în funcție de data nașterii și de stagiul... Gandul
Câte mașini are Piedone, de fapt. Cel mai vechi autoturism al șefului ANPC este fabricat în 1968 CanCan
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor DeParinti
Hailey Bieber a postat o fotografie rară cu băiețelul ei, Jack, cu ocazia sărbătorii de Paște ZUTV
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum UseIT
Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x