- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Sezonul 2005-2006 al Cupei UEFA a fost unul pe care fotbalul românesc nu îl va uita niciodată, dar mai ales, și o spunem cu mare tristețe, unul cu care fotbalul românesc nu se va mai întâlni prea curând.
În primăvara lui 2006, Steaua şi Rapid scriau o pagină de istorie a fotbalului românesc. Cele două echipe aveau un parcurs de excepție în cea de-a două competiție intercluburi a Europei și jucau un sfert de finală 100% românesc. Până acolo, elevii lui Lucescu Jr. și Olăroiu aveau să treacă teste extrem de dificile, dramatice și spectaculoase.
Astăzi, 15 martie 2018, vom rememora meciul de la Hamburg, dintre formația gazdă, antrenată atunci de Thomas Doll, și Rapidul UEFAntastic al lui Răzvan Lucescu, actualul antrenor al celor de la PAOK Salonic.
După ce a trecut en fanfare de o grupă extrem de dificilă, cu Șahtior Stuttgart, PAOK și Rennes, Rapidul lui Răzvan Lucescu a intrat în ”gura nemților”. De fiecare dată însă a ieșit cu bine. În 16-imile competiției, În şaisprezecimi, Rapidul dădea peste Hertha Berlin, pe care o elimină cu două victorii, scor 1-0 şi 2-0, în urma unui penalty transformat de Valentin Negru, dar şi a două goluri superbe marcate în retur de Daniel Niculae şi Mugurel Buga.
În ”optimi”, giuleștenii au dat de o altă echipă germană, însă una mult mai puternică: HSV Hamburg. Cu toate acestea, sub Podul Grant, Rapidul a reușit un meci uriaș. Daniel Niculae și Mugurel ”Pele” Buga aveau să marcheze goluri de excepție, iar ”sferturile” se vedeau la orizont.
În returul de la Hamburg, jucat în urmă cu exact 12 ani, Rapidul a suferit enorm. Cu un 2-0 în buzunar din meciul tur, rapidiştii au început prudent jocul, lăsând iniţiativa gazdelor, în speranţa că vor specula pe contraatac spaţiile largi din defensiva germană. La una dintre aceste acţiuni, D. Niculae era să dea lovitura, dar şutul atacantului rapidist a ocolit de puţin poarta.
Nemţii aveau să lovească prima dată în minutul 24, atunci când au profitat de gafa lui Perjă, și au deschis scorul prin Lauth. Egalarea situaţiei la general a survenit 12 minute mai târziu, când Barbarez a înscris pentru 2-0 şi se anunţa viaţă grea pentru giuleşteni.
La pauză s-a intrat 2-0 și 2-2 la general, iar românii tremurau. Totuși, un singur gol putea rezolva calificarea. Pauza s-a dovedit benefică pentru elevii lui Lucescu, iar la doar 6 minute după reluarea jocului ”Pele” Buga a marcat golul care s-a dovedit hotărâtor pentru ecuaţia calificării. Drama a atins cote uriaș după ce Van der Vaart a dus scorul la 3-1! Mai erau 30 de minute de suferință.
Din fericire, apărarea giuleşteană a rezistat eroic asaltului german. Constantin, Rada și Bădoi s-au bătut cu dârzenie pentru fiecare balon, reuşind să păstreze neschimbat scorul de pe tabelă. Ultimele minute au fost dramatice, nemţii au atacat şi cu portarul, inutil însă, pentru că Rapidul s-a dovedit mai bun şi a obţinut calificarea în sferturile de finală ale Cupei UEFA, cea mai bună performanţă din istoria clubului feroviar.
Rapid Bucureşti a evoluat în următoarea formulă: Coman - M. Constantin, Perjă, I. Rada, Bădoi, R. Stancu, E. Dică (46 V. Negru), I. Stancu, Buga (70 Burdujan), D. Niculae, N. Constantin (46 V. Moldovan).
Între timp, la 12 ani distanță, multe s-au schimbat în fotbalul european. Hamburg a devenit o echipă abonată la lupta pentru evitarea retrogradării în Bundesliga, iar Rapid București nu mai există.
Anunț ȘOC din Spania: procurorii cer 8 ani de închisoare pentru Xabi Alonso, jucător care a scris istorie la Real Madrid... Pontul Zilei 15.03.2018. Se joacă masiv un pronostic cu șanse uriașe la meciul Plzen - Sporting...