Antena Căutare

Lumea fotbalului românesc e în doliu. A murit unul dintre primii arbitri arestați de Securitate pentru corupție! Otto Anderco s-a stins la 83 de ani

Pentru mulți dintre tinerii din ziua de astăzi, arbitrajul românesc înseamnă Alexandru Tudor, Cristian Balaj sau Ovidiu Hațegan. În trecut, însă, fluierașii autohtoni aveau performanțe mult mai importante

Fostul arbitru internațional Otto Anderco s-a stins la vârsta de 83 de ani. Sătmăreanul a fost unul dintre cei mai valoroși arbitri din istoria România, dar și o figură controversată, care la începutul anilor 80 era protagonistul primului episod de corupție din arbitraj, soldat cu arestări.

Pentru mulți dintre tinerii din ziua de astăzi, arbitrajul românesc înseamnă Alexandru Tudor, Cristian Balaj sau Ovidiu Hațegan. În trecut, însă, fluierașii autohtoni aveau performanțe mult mai importante, iar printre cele mai importante figuri ale fenomenului în anii 80 era și Otto Anderco.

Acesta era considerat la acel moment numărul 2 în arbitrajul românesc, fiind devansat doar de celebrul Nicolae Rainea. Notorietatea sa națională și internațională nu a contat atunci când Securitatea a efectuat una dintre cele mai ample acțiuni în fotbalul autohton.

Se întâmpla în anul 1981, iar Otto Anderco era în plină glorie profesională. Într-o zi obișnuită, acesta a fost vizitat de reprezentați ai serviciului secret de-atunci și de câțivi milițeni, car el-au freținut pentru fapte de corupție. 28 de fluierași au fost suspendați din activitate, câțiva dintre ei ajungând la închisoare. Printre ei și Otto Anderco. Motivul? Aceștia ar fi primit bani necuveniți din partea clubului FC Brașov.

AU PROMOVAT TINERII CRĂCIUNESCU ȘI PORUMBOIU

"Nu s-a organizat nici un flagrant. Toate arestările s-au făcut doar pe baza denunţurilor conducătorilor de cluburi", a povestit un fost arbitru pentru jurnaliștii Gazetei Sporturilor în urmă cu 10 ani. Atunci a fost arestat şi antrenorul lui FC Braşov, Nicolae Proca, salvat ulterior de Dumitru Dragomir.

Lumea fotbalului românesc e în doliu. A murit unul dintre primii arbitri arestați de Securitate pentru corupție! Otto Anderco s-a stins la 83 de ani

Acțiunea a avut repercusiuni la cel mai înalt nivel al fotbalului românesc, președintele comisiei de arbitri fiind destituit. Valul schimbărilor a fost foarte mare, iar mulți dintre arbitri de-atunci au fost înlocuiți cu tinerii cei mai promițători, printre care se numărau și doi băieți de perspectivă, pe numele lor, Ion Crăciunescu și Adrian Porumboiu.

Răsturnare de situație în cazul lui Gabi Tamaș! Fotbalistul rămâne în arest! A primit vestea în timp ce se pregătea să p... Pliskova vs Halep pentru un loc in finala de la Miami...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x