Antena Căutare

FOTO! Igrasie si betoane nefinisate pe National Arena

Dupa 51 de zile de la inaugurare si 7 meciuri jucate pe noua arena, se pot inventaria lipsurile unui stadion in care s-au investit 234 de milioane de euro.

Dar colosul lumineaza coplesitor, si ai venit pentru fotbal.

Paranteza: singurul sport care isi poate disputa evenimentele aici. Mai faci cativa pasi si apar primele hibe. Nu, nu ai ochi de soacra, pur si simplu n-ai cum sa nu vezi: scarile catre portile de acces sunt din beton, nefinisate. Iar coloanele ample care infasoara exteriorul arenei, tot din beton. Tot nefinisate. Repeti cuvantul de cateva ori: ne-fi-ni-sat. O sa-l inveti bine!

Dincolo de antreurile scumpe din zona VIP-urilor, insirate la meciuri, arena ridicata in 42 de luni ofera spectatorului atent la detalii imaginea unui mastodont lucrat de mantuiala. Si ingrijit la fel. Hai sa vedem si altfel stadionul!

Bijuteria National Arena isi pierde din stralucire la o privire mai atenta: caviar si moloz

Intrarea in arena are alura unei scari de bloc neterminate. Pe scarile interioare (foto), nu incap mai mult de trei persoane o data, tavalugul de multime te impinge, barajul din fata te opreste. Cum de era atata spatiu afara si asa inghesuiala pe trepte, inguste si ele? Ridici capul sa iei o gura de aer. Nu-i tocmai aer. Un praf nenorocit, pe coloanele uriase, pe jos, plutind deasupra. Cum de nu l-ai simtit de cand ai intrat? A, doar ai intrat. N-ai avansat mai mult de zece pasi. Si mai e ceva: mirosul intepator, de bloc ridicat peste noapte de o firma care intre timp a falimentat. Ramas "la rosu", cu cate un trafalet uitat in ce trebuia sa fie dormitorul copilului.

Pe unde intra blestemata de presa e si mai si. Cabluri care ies din pereti si se termina printre sireturile oamenilor (foto jos), moloz strans in gramajoare la colturi, gauri la baza peretilor. Aici, izul de tencuiala atinge apogeul. Iar praful e de un deget peste tot. Pe o usa, microbistul hitru a dat startul la X si 0 (foto jos): un suras intre zidurile sinistre, de iesire din buncar. Nefinisat. A, si un calcul cu cifre stangace, dar eficienta aritmetica (foto jos), din creion colorat, de muncitor. Nu, totalul nu e 234 de milioane de euro.

5 stele. Infiltratii. Lux. Fisuri.

Si razbesti. Ajungi pe inelul exterior si e din nou spatiu. Sub tine, la zona VIP, se bea coniac din pahare frumoase: antreuri, complezenta si lux. Peretii sunt fi-ni-sati. Dar nu e o gratitudine pentru bogati. Si VIP-urile, pe scarile de la piciorul Arenei, au descoperit paradoxul: apa s-a infiltrat in stanga intrarii celor alesi. Dare groase coboara intr-un paienjenis negru la doi pasi de usile stralucitoare.
Maretia constructiei e mai aproape de edificiile de tip estic decat de arhitectura dinspre Atlantic. De aproape, coloanele exterioare sunt mai reci si parca mai brutal rostuite. "Domne, macar e rezistent, n-avem treaba cu vreun cutremur!". Tine-ti vorba. O placa uriasa e fisurata deja, nici nu mai conteaza daca de la inceput sau dupa ce a fost pusa (foto). Placile care sustin inelul superior par sa se imbine riscant. Dar ce, esti constructor sau suporter?

Scrumiere? Nt!! O galeata cu nisip!

Tot pe inelul exterior, la coada la o sticla de apa. Aprinzi tigara, aici ai voie sa fumezi. Pe panourile electronice ruleaza filmul de promovare a stadionului: date, imagini din timpul constructiei, cifre. Totul stralucitor. La doi pasi, o galeata neagra, din plastic. Plina pe jumatate cu nisip.

Curand ajungi sa cumperi sticla de apa. Dar trebuie sa scrumezi, cum sa dai pe jos?, e un stadion nou, nu e civilizat! Intorci capul dupa o scrumiera. Nimic. Pe ecran, filmul ruleaza deja a opta oara: 2011, stadion Elite, lipseste citatul din Blatter, "un stadion nou si magnific". Te apleci spre galeata din plastic. In nisip, infundate cateva filtre de tigari. Deci asta e scrumiera! De fapt, nu te-ai uitat atent: sunt dispuse simetric, din zece in zece metri, mogaldete negre. Galeti, nisip... cum de nu te-ai gandit?

Priveliste minunata, din pozitia chircit

Gazonul e bun acum. Cromatica tribunelor e uluitoare. Te duci incoace si incolo printre randuri, sa stii cum se vede de peste tot. Impecabil. Si la vestiare e lux (foto jos), lumea rade, ce mai incoace si-ncolo? Hai si la toaleta, ca incepe meciul! Aici, totul luminat, faianta stralucitoare, sapun si hartie mai peste tot. Robinetele functioneaza, apa calda, o curatenie admirabila.

Doar scaunul pe care stai in tribuna e murdar. Numai praf, n-are rost sa te enervezi. Mai greu e sa stai confortabil. Intai, pentru ca e facut dintr-un plastic sinistru, de parca o hoarda vandala a devastat tramvaiele dezafectate din anii '80 si n-a avut unde sa doseasca "praduiala". Apoi, daca ai peste 60 de kilograme si 1.70 m, in mod normal darami cu cotul paharul de cola al doamnei din dreapta. Iti setezi in minte sa nu te ridici brusc la gol. Si sa nu te apleci prea mult, ca sigur se rupe.

Lipsa de previziune: in Romania ploua
Pana sa inceapa meciul, te mai dezmortesti. Uite, pe acolo o sa intre echipele (foto). Ne-fi-ni-sat. Dar ce, sa joace fotbal, ca de-aia sunt platiti, nu sa admire! Arunci privirea dedesubt, la scaunele de la "oficiala". Da, confortabile, elegante, chiar fotolii. Cand faci un pas, iti dai seama ca ceva balteste sub tine.

Ar putea fi un pahar cu bere fara alcool, scapat de cineva. Dar sunt multe valuri de lichid uscat, risipite prin toata tribuna, infiltratii dupa primele ploi. Si vin de sus, au curs pe sub scaune, prin crapaturi. Acoperisul e sustinut temeinic, dar suruburile au ruginit (foto). Ploaia nesuferita.

Epilog la un film romanesc

Ai tai n-au castigat. Poate de-aia ai in cap mai multe lucruri negre decat albe legate de stadion. Sau e firea ta paguboasa, de roman? Cobori incet spre forfota aiuritoare de la iesire. E un stadion frumos sau urat, chestie de gust. Atunci, de unde atata carcotea? Poate pentru ca tot ce-ai gasit bun ar trebui sa fie normal, iar tot ce e rau e de neacceptat la un stadion nou, construit in 2011, cu 234 milioane de euro?

Ce inseamna 234 milioane de euro:

- averea Madonnei estimata de Forbes in 2010
- cuantumul total al donatiilor internationale pentru victimele din Haiti in 2009
- valoarea insumata a loturilor lui Lazio, Udinese si Cesena, potrivit transfermarkt.de
- cat cheltuieste zilnic SUA pentru campania militara din Afghanistan
- suma platita de ESPN si Univision pentru drepturile de televizare ale CM 2014

VEZI MAI JOS O GALERIE FOTO CU FATA NEVAZUTA A NATIONAL ARENA!

Sursa: gsp

Manusile lui Lucian Bute vor fi expuse in pasajul de la Piata Universitatii... Otelul Galati, in pericol sa i se retraga titlul de campioana...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x