Antena Căutare

Impactul economic al finalei Champions League: 400 mil. euro

Noul Wembley, cel mai scump stadion construit vreodata, gazduieste in aceasta seara Barcelona - Manchester, ultimul act al celei mai banoase competitii intercluburi.

Finala Ligii Campionilor, ce aduna toate superlativele din istorie, se va disputa maine seara in templul fotbalului, Wembley. Este de fapt noua arena, ridicata de la zero cu 1,3 mld. euro, cel mai mare stadion din lume (90.000 de spectatori), cu locurile acoperite in intregime.

Cea mai mare audienta de pana acum, cele mai mari incasari, cele mai mari castiguri, cel mai mare impact economic, cele mai valoroase echipe din lume, toate acestea inmanuncheate pe cel mai scump stadion de pe planeta.

Daca in urma cu doi ani finala disputata la Roma (tot intre Barcelona si Man­chester) a generat venituri de pana la 310 milioane de euro in economia Europei, iar cea de anul trecut gazduita de Madrid a plusat cu 40 mil. euro la acest capitol (potrivit MasterCard, sponsor oficial al Champions League), estimarile pentru Londra 2011 depasesc pragul celor 400 mil. euro.

O suma impre­sionanta pentru un singur meci de fotbal, in urma caruia cele doua finaliste au asigurate cel putin 80 mil. euro (din premii UEFA, incasari bilete, drepturi TV, market-pool etc.), cu 18%-20% mai mult fata de cat s-a obtinut la ultimele doua editii. Spre exemplu, anul trecut, marea castigatoare Inter a incasat in total 120 de milioane de euro, cu 10 mil. euro mai mult fata de Barcelona in 2009, pentru ca in 2011 potul cel mare sa se ridice undeva in jurul sumei de 140 mil. euro.

Potrivit studiilor MasterCard, ultimul act de pe Stadio Olimpico (2009) a generat castiguri de 75 de milioane de euro pentru Cetatea Eterna, Madridului i-au revenit 94 mil. euro in 2010, pentru ca Londra sa mizeze pe cel putin 120 mil. euro anul acesta.

Mergand pe aceleasi proportii, Manchester United (vice­cam­pioana Europei) a castigat 65 de mili­oane de euro in 2009, Bayern München, invinsa din 2010, a obtinut aproximativ 70 de milioane de euro, iar cea de maine seara va incasa circa 80-82 mil. euro.

Tot articolul, in Financiarul

Foto: Intactimages / EPA

F1, MP Monaco: Pole pentru Vettel, cu salvarea in pista... F1, MP Monaco: Din nou Vettel...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x