"Sunt un iubitor al fotbalului, aştept cu nerăbdare ca mulţi alţii să vedem un meci din Bundesliga. Nu sunt cel mai mare fan al ligii germane, dar în lipsă de altceva merge... Bundesliga a fost unul dintre modele din care ne-am inspirat când am făcut acel ordin care descrie cadrul general al antrenamentelor în regim de izolare şi de testare. Chiar dacă situaţia este greu de comparat cu sistemul german, mă gândesc şi la sănătate, şi la societate în ansamblul ei, e un model din care ne-am inspirat. De altfel, au fost foarte multe modele de unde am împrumutat experienţe uşor adaptabile sistemului românesc şi am reuşit să dăm acest cadru care să ofere Ligii I posibilitatea de a relua antrenamentele. Chiar dacă acest cadru pare restricitiv şi limitativ, el pune înaintea oricărui fel de interes sau presiune sănătatea şi siguranţa participanţilor la liga profesionistă de fotbal. Din estimările noastre, sunt 600 de persoane care vor face parte din acest grup de reluare a activităţii fotbaliste şi nu ne dorim ca acest grup să fie un focar", a declarat, el, la ProX.
Stroe a precizat că şi copiii din şcolile de fotbal îşi pot relua antrenamentele, dar, la fel ca în cazul jucătorilor profesonişti, numai în aer liber şi individual, cu respectarea măsurilor sanitare.
"Sunt cel mai mare suporter al sportului practicat de copii, dar trebuie să avem puţină răbdare, fiind vorba de sănătatea copiilor noştri, într-o perioadă excepţională. În momentul de faţă, nu-i trimitem la şcoală, procesul de educaţie este întrerupt, se face în regim de teleşcoală. Ar fi oarecum ciudat să chemi 20-30 de copii să practice sporturi de contact sau sporturi colective. Pentru început putem relua, atenţie, antrenamentele individuale de pregătire fizică şi aici poate să intre şi fotbalul pentru că se face în aer liber, în grupuri de maximum trei persoane, incluzând aici şi antrenorul. Din punctul meu de vedere, copiii se pot antrena în aer liber, cu păstrarea distanţării sociale, cu acele măsuri înscrise în ordin, cu o evaluare asupra sănătăţii lor, măsurarea temperaturii, control epidemiologic, respectând toate regulile şi nefolosind vestiarele. Dacă e vorba de o bază sportivă, regulile sunt foarte bine scrise în acel ordin. Baza sportivă trebuie să fie păzită, să asigure limitarea accesului din afară al părinţilor. Antrenamentele colective în momentul de faţă sunt interzise, dar individual se poate lucra cu copiii. Dacă există disponibilitate din partea antrenorului să facă aceste antrenamente individuale cu fiecare copil în parte, în grupuri de maximum trei, nu e nicio problemă. Dar aceste baze sportive rebuie să fie împrejmuite, asigurate cu pază, să se facă triajul epidemiologic al celor care intră, să li se ia temperatura, să fie trecuţi pe un tabel nominal, astfel încât în cazul apariţiei unui caz de coronavirus să se poată face ancheta epidemiologică de identificare a contacţilor mult mai uşor, accesul să se facă restricţionat, în funcţie de capacitatea bazei sportive, ca să se evite aglomeraţia, interzicerea accesului publicului. Accesul la duşuri, la vestiare, la săli de fitness, la săli de mese, terase este restricţionat. Doar în aer liber, nu în săli, baloane presostatice, nu în alte structuri închise. Eu nu recomand în primă fază, dar dacă e să pui piciorul pe minge, cred că fiecare ar trebui să aibă mingea lui, în niciun caz să joace cu aceeaşi minge mai mulţi", a precizat ministrul.
Sursa : news.ro