Olga Orban-Szabo a fost prima doamnă a scrimei românești și cea dintâi campioană mondială, care a adus mândrei țării și a ridicat numele pe harta celor mai bravi sportivi. Olga era supranumită “Eroul cu mască”, care a practicat floreta, singura armă permisă la feminin înainte de 1989.
Olga Orban-Szabo, prima medaliată olimpică şi prima campioană mondială a scrimei româneşti, a încetat din viaţă la 83 de ani
Olga Orban-Szabo, 83 de ani ( născută în 9 octombrie 1938), a cunoscut succesul şi gloria pe planşele lumii. Numele ei a strălucit la cele mai mari competiții din lume și a reușit să cucerească podiumurile.
Ea a câştigat prima medalie olimpică pentru scrima românească în 1956, la Jocurile de la Melbourne. Floretista născută la Cluj a terminat întrecerea din Australia cu argintul la gât în competiţia individuală.
Citește și: Bob Saget a murit. Celebrul actor s-a stins din viață la vârsta de 65 de ani
Tot ea a devenit în 1962, la Buenos Aires, şi prima campioană mondială la floretă individual. Olga Orban-Szabo a ajutat echipa României de floretă să câştige primul titlu suprem, la Havana, în 1969.
Din echipa medaliată cu aur în Cuba au mai făcut parte Maria Vicol, Ileana Gyulai, Ecaterina Stahl şi Ana Pascu. În cariera sa, Olga Orban-Szabo a participat la 5 ediţii ale Jocurilor Olimpice. 11 medalii strălucesc în palmaresul său: 3 la Jocurile Olimpice (1 argint - 2 bronz) şi 8 la Campionatele Mondiale (2 aur- 3 argint- 3 bronz), anunţă Federaţia Română de Scrimă.
Ea a lucrat în cadrul CSA Steaua, iar în 1990 a plecat în Ungaria alături de soțul ei, jucătorul de polo Alexandru Szabo. Cei doi au lucrat la Honved.
"Eroii cu mască nu mor niciodată! Olga Orban-Szabo, prima medaliată olimpică și prima campioană mondială a scrimei românești, a plecat dintre noi.
Prin ceea ce lasă moștenire Familiei Scrimei Românești, prin tot ceea ce Olga Orban-Szabo ne-a dăruit, emoții și clipe de neuitat, lecții de viață despre caracter și omenie, EA și colegele ei de generația de aur a floretei românești, vor trăi prin fiecare scrimer care le urmează calea.
Eroii cu mască inspiră și motivează, iar Federația Română de Scrimă va duce mai departe povestea lor. Erou cu mască, Doamna Olga Orban-Szabo, 83 de ani ( născută în 9 octombrie 1938), a cunoscut succesul și gloria pe planșele lumii. Este exemplul unui sportiv dedicat, un caracter puternic, un om echilibrat, un om pentru care scrima a fost mai mult decât un sport, a însemnat totul.
Olga Orban-Szabo a câștigat prima medalie olimpică pentru scrima românească în 1956, la Jocurile de la Melbourne. Floretista născută la Cluj a teminat întrecerea din Australia cu argintul la gât în competiția individuală. Tot ea a devenit în 1962, la Buenos Aires, și prima campioană mondială la floretă individual. Olga Orban-Szabo a ajutat echipa României de floretă să câștige primul titlu suprem, la Havana, în 1969. Din echipa medaliată cu aur în Cuba au mai făcut parte Maria Vicol, Ileana Gyulai, Ecaterina Stahl și Ana Pascu. În cariera sa, Olga Orban-Szabo a participat la 5 ediții ale Jocurilor Olimpice. 11 medalii strălucesc în palmaresul său: 3 la Jocurile Olimpice (1 argint - 2 bronz) și 8 la Campionatele Mondiale (2 aur- 3 argint- 3 bronz).
Federația Română de Scrimă transmite condoleanțe familiei și celor apropiați! Eroul cu mască, doamna Olga Orban-Szabo va rămâne mereu în amintirea celor care iubesc scrima. Dumnezeu să o ierte și să o odihnească în pace!", a scris Federația Română de Scrimă.
"Eroul cu mască, doamna Olga Orban-Szabo va rămâne mereu în amintirea celor care iubesc scrima. Dumnezeu să o ierte și să o odihnească în pace!", se arată în comunicat postat de Federația Română de Scrimă.
Olga s-a apucat de scrimă la vârsta de 14 ani, după ce profesoara sa de franceză și-a dus clasa la sala de scrimă, unde soțul acesteia era antrenor. S-a remarcat repede și a început să se pregătească cu maestrul Ludovic Ozoray la „Progresul” Cluj. În anul 1954 a câștigat campionatul național al României în categoria juniori, și un an mai târziu la seniori.
Simona Halep a obținut victoria la Melbourne Summer Set 1 împotriva Veronikăi Kudermetov. Care a fost scorul...