- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Mâine, 5 iunie, în centru și la munte se anunță înnorări accentuate şi averse însoţite de descărcări electrice pe timpul zilei, iar aceste fenomene vor fi și pe timpul serii și al nopții în vestul și nord-vestul României. În aceste zone ale țării, cantitățile de apă vor depăși 20-25 l/mp, iar tot aici vor exista condiții de grindină, conform meteorologilor.
Citește și: Cum va fi vrema in luna iunie. Meteorologii au emis prognoza pentru prima lună de vară
Avertisment ANM pentru luni, 5 iunie 2023. Cum va fi vremea în a doua zi de Rusalii
Cerul va fi variabil și se anunță fenomene specifice instabilităţii atmosferice. Vântul va sufla slab şi moderat, dar va avea câteva intensificări în sudul Banatului și pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 19 şi 28 de grade Celsius, iar temperaturile minime vor fi cuprinse între 8 şi 17 grade Celsius. Temperaturi mai scăzute, spre 4 grade Celsius, vor fi în depresiunile Carpaţilor Orientali.
În București, vremea va fi frumoasă mâine, iar cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab și moderat. temperatura maximă se va încadra între 26 și 27 grade Celsius, iar temperatura minimă va fi situată între 10 și 12 grade Celsius. Presiunea atmosferică va fi cvasi-staţionară și va ajunge la valori ridicate.
La munte, cerul va fi variabil, dar va avea înnorări temporar accentuate şi averse însoţite de descărcări electrice pe timpul amiezii și al serii. Cantităţile de apă vor depăşi 20-25 l/mp şi vor exista chiar și condiţii de grindină. Vântul va sufla slab şi moderat, dar va avea scurte intensificări pe creste, mai ales în Carpaţii Meridionali. Temperatura nu va avea variaţii.
Pe litoral, vremea va fi frumoasă. Cerul se arată variabil, senin pe dimineață și noaptea. Vântul va sufla slab și moderat, dar va avea intensificări la amiază. Temperaturile maxime vor fi de 20 şi 22 de grade Celsius, iar temperaturile minime vor fi situate între 14 şi 17 grade Celsius. Temperatura apei mării va fi situată între 20 și 22 de grade Celsius.
Pentru mai multe judeţe a fost emis cod portocaliu
O nouă avertizare nowcasting Cod roşu de ploi torenţiale este în vigoare, sâmbătă, până la ora 20.30, în judeţele Olt şi Dolj.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă avertizare nowcasting Cod roşu de averse torenţiale, care vor acumula peste 60-70 l/mp, în intervalul orar 19:35-20:30.
Aceasta este valabilă în judeţele Olt (Ianca, Vădăstriţa, Grojdibodu, Rotunda, Obârşia, Bucinişu, Ştefan cel Mare, Gura Padinii, Vădastra, Urzica) şi Dolj (Amărăştii de Jos).
Ieri, Meteorologii au anunțat instabilitate atmosferică accentuată pentru cea mai mare parte a ţării, de sâmbătă până duminică dimineaţă. A fost emisă o avertizare cod portocaliu în judeţele Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Olt şi în zona de munte a judeţelor Caraş-Severin, Hunedoara, Dâmboviţa şi Prahova, scrie News.ro.
De asemenea, hidrologii anunţă pericol de inundaţii în mai multe bazine hidrografice, iar ministrul Mediului a convocat Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă. Trei sute de muncitori de la ”Apele Române” sunt pregătiţi să intervină, cu utilaje.
Potrivit Ministerului Mediului, Adriana Petcu, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, coordonează echipele de intervenţie organizate la nivelul Administraţiilor Bazinale de Apă şi al Sistemelor de Gospodărire a Apelor, ca urmare a emiterii avertizărilor hidro-meteorologice de Cod Galben şi Cod Portocaliu.
Conform centralizatorului transmis de specialiştii Administraţiei Naţionale ”Apele Române”, sunt mobilizaţi, pentru intervenţie, circa 300 de muncitori şi personal deservent, precum şi utilaje, care să intervină în zonele potenţial afectate.
Din dotarea formaţiilor de intervenţie rapidă ale ABA Argeş-Vedea, ABA Jiu, ABA Olt, ABA Buzău Ialomiţa şi ABA Banat, sunt gata să acţioneze, în teren, zeci de utilaje (buldozere, excavatoare, etc), autoplatforme de transport, autovehicule pentru transport materiale, tractoare, motopompe transportabile, basculante şi încărcătoare frontale.
”Primăriile, dar şi populaţia din zonele unde sunt valabile avertizările hidrologice de Cod Galben şi, mai ales, Cod Portocaliu trebuie să fie atente la mesajele emise de autorităţi. Utilajele ANAR sunt pregătite pentru intervenţie, acolo unde se va impune. Este foarte important ca, în această perioadă, să fie evitate activităţile în zona cursurilor de apă aflate în arealul avertizării hidrologice”, a subliniat secretarul de stat Adriana Petcu.