Europa este lovită de un val de caniculă. Temeperaturile ridicate au făcut deja 3 victime în Spania. Chiar dacă este situate în nordul continentului, Suedia se topește, la propriu: un ghețar s-a topit!
Canicula, care a cauzat deja trei decese în Spania, continuă să se manifeste în Europa Occidentală, unde, din regiunile sale nordice şi până în cele sudice, turiştii şi rezidenţii transpiră copios şi se declară îngrijoraţi în legătură cu efectele acestui val de căldură, informează AFP.
Spania: trei morţi
Trei bărbaţi au decedat din cauza căldurii excesive în această săptămână în Spania. La Barcelona, un bărbat, cel mai probabil o persoană fără adăpost, a fost găsit prăbuşit pe stradă şi transportat la spital, unde decesul lui a fost declarat şi pus pe seama căldurii, a anunţat vineri seară într-un comunicat oficial Agenţia de Protecţie Civilă din Catalonia.
Alţi doi bărbaţi - un muncitor în jurul vârstei de 40 de ani, care lucra pe o autostradă, şi un bărbat de 78 de ani care lucra în grădina lui - au murit în această săptămână în Spania, unde temperaturile au urcat vineri până la 44 de grade Celsius în Badajoz, în comunitatea autonomă Extremadura, aflată în sud-estul ţării. O căldură copleşitoare a fost resimţită, de asemenea, la Madrid (40 de grade Celsius) şi la Sevilia (42 de grade Celsius), potrivit agenţiei spaniole de meteorologie.
În Suedia, un gheţar s-a topit
La celălalt capăt al Europei, în Suedia, care a înregistrat cea mai călduroasă lună iulie din ultimii 250 de ani.
Această căldură a provocat o schimbare geografică majoră: Suedia şi-a pierdut punctul culminant. Acesta era, într-adevăr, un gheţar - piscul sudic al masivului Kebnekaise din zona arctică. Însă el a scăzut doar în luna iulie cu 14 centimetri pe zi.
Italia - apă distribuită populaţiei în regim de gratuitate
Italia, după ce a înregistrat 40 de grade Celsius la începutul săptămânii în Sardinia şi în nordul ţării, a revenit la valori de 35 de grade Celsius în cursul zilei de vineri, considerate obişnuite pentru această ţară mediteraneană. La Roma, unde orice persoană poate deja să bea apă gratuit din fântânile publice, Protecţia Civilă a distribuit turiştilor sticle cu apă potabilă.
Franţa, în stare de alertă
În Franţa, 67 dintre cele 95 de departamente ale ţării sunt în stare de alertă - record egalat, o situaţie identică fiind înregistrată în 2017 -, din cauza temperaturilor care trec de 30 de grade Celsius aproape în toate regiunile, cu excepţia unor zone din nord-vest, şi care ajung în sud la valori de până la 38 de grade Celsius.
Vineri a fost "una dintre cele mai călduroase zile", a anunţat meteorologul Steven Testelin.
Primele zile cu temperaturi caniculare! Începem un weekend de foc... Ce se întâmplă cu vremea? Meteorologii anunță un fenomen bizar, iar România va fi direct afectată!...