Conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), până la ora 2:00, vor fi viituri rapide, creşteri rapide de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de pericol, pe afluenţii râului Strei aferenţi sectorului aval de acumularea Subcetate - amonte S.H. Petreni (judeţul Hunedoara) şi pe afluenţii de dreapta ai Bistriţei aferenţi sectorului aval S.H. Straja - amonte S.H. Frunzeni (judeţul Neamţ).
Specialiştii menţionează că fenomenele hidrologice se pot produce cu probabilitate mai mare pe râurile din bazinele hidrografice: Valea Luncanilor - bazin inferior (judeţul Hunedoara) şi Doamna (judeţul Neamţ).
Românii care locuiesc în aceste zone sunt în pericol mare de inundații
Inundațiile fac ravagii în țară. A fost emis încă un cod roșu în România. Ce zone vor fi afectate
Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri, după ce a participat la Ministerul Afacerilor Interne la o şedinţă de lucru pentru evaluarea pagubelor produse de inundaţii, că riscul cel mai mare în perioada imediat următoare este pe râul Prut, zonă unde urmează să intre în ţară o viitură din Ucraina.
"Am făcut o analiză a riscurilor care există în perioada imediat următoare şi, evident, am stabilit care sunt toate măsurile care trebuie luate. În primul rând, legat de riscurile care există de apariţie a unor inundaţii, riscul cel mai mare îl avem pe Prut, unde urmează să intre în ţară viitura care vine dinspre Ucraina, unde există o mobilizare foarte mare din partea echipelor de la IGSU şi a celorlalte forţe implicate de la MAI, evident echipele de la Apele Române, care au luat un set de măsuri pentru a preveni eventuale riscuri
Riscul cel mai mare este în amonte de barajul de la Stânca Costeşti, care poate prelua cantitatea de apă estimată, în special în două localităţi, unde s-au luat măsurile pentru a încerca să prevenim inundaţiile şi unde, în mod evident, urmează să fie evacuate persoanele care sunt expuse riscului", a spus premierul, la finalul şedinţei, potrivit Agerpres.