Pentru minivacanța de 1 mai, pare că grătarele au devenit deja un fel de simbol al acestei sărbători, însă pentru cei care locuiesc la bloc, această activitate poate atrage cu sine amenzi usturătoare. Iată zonele special amplasate pentru a face grătar și pentru a te feri de încălcarea legii.
Unde pot face bucureștenii grătar de 1 mai, fără să primească amendă
Doar câteva zile îi mai despart pe români de ziua de 1 mai, cei mai mulți dintre aceștia planificându-și deja modul în care vor sărbători. Dacă unii aleg să lase în urmă peisajul urban din Capitală și să se relaxeze pe litoral sau la munte, alții preferă să serbeze aproape de casă, la petreceri în aer liber, de unde grătarele sunt nelipsite.
Organizarea unui grătaru poate să fie însă o decizie îndrăzeanță pentru cei care nu locuiesc la case sau în zone rurale. Vestea bună este că locuitorii din București au la dispoziție zone special amenajate în care pot să se bucure de această activitate, fără să primească amendă.
Așa cum este bine știut, coform legii, grătarele și focurile nu pot fi aprinse în orice spațiu verde, pentru protejarea mediului și a siguranței cetățenilor. Această activitate se poate face doar în zone acceptate. Lângă București există astfel de spații, unde românii pot petrece ziua liberă de 1 mai.
Locuri pentru grătarul de 1 mai 2023
Conform Antena 3 CNN, una dintre cele mai cunoscute astfel de locații este Plumbuita, la intersecţia Str. Doamna Ghica cu şoseaua Colentina. De asemenea, un alt loc poate să fie și Parcul Dobroeşti, în zona străzii Azotului. Lista continuă cu Lunca Florilor, în zona străzii Vasile Stolnicu, iar un alt loc unde cetățenii pot petrece de 1 mai este în Pantelimon, în zona străzii Ciocârliei. În aceste locații există locuri special amenajate: de la foișoare de lemn, la grătare special destinate acestei activități.
Sectorul 4 pune la dispoziția românilor 70 de grătare special realizate pentru locuitori, iar aceștia se pot bucura și de foișoarele amenajate. Și în Sectorul 6 se vor găsi câteva astfel de locuri, amplasate pe malul Lacului Morii.
Amenzi usturătoare pentru cei care încalcă legea
Sumele pe care trebuie să le plătească cetățenii dacă aprind focuri pentru grătare în locuri neautorizate pornesc de la 100 lei și pot să ajungă și până la 5.000 lei. De asemenea, vor fi sancționați inclusiv cei care lasă mizerie în locurile autorizate, după ce părăsesc locațiile respective.