Antena Căutare

Conturile artiștilor din România, golite de mii de euro. Metoda prin care infractorii au reușit să fure banii vedetelor de pe card

Cântăreţi, actori şi persoane publice, toţi au rămas fără mii de euro! Metoda folosită e simplă, dar eficientă: totul începe cu furtul numărului de telefon. Cum au rămas fără bani Jean de la Craiova, Denisa de la Bambi, Gabriel Dorobanțu și alți artiști.

Galerie
Gabriel Dorobanțu, Jean de la Craiova, Denisa de la Bambi și alte 56 de persoane au rămas fără mii de euro în conturi. | Instagram/Jean de la Craiova, Gabriel Dorobanțu - Shutterstok

Cu numărul de telefon infractorii au avut acces la documente personale şi date bancare. Gabriel Dorobanţu, de exemplu, care se numără printre victime, s-a trezit cu un cont deschis la o bancă. Hoții, prinşi azi de procurorii de la Crimă Organizată, şi-au transferat în conturi zeci de mii de euro, notează Observator.

Ca Gabriel Dorobanțu, Jean de la Craiova și Denisa de la Bambi mai sunt alte 56 de persoane, până acum, pentru că investigaţiile sunt în toi şi este posibil ca numărul victimelor să crească.

Cei mai mulţi sunt artisti, rude ale acestora sau oameni de afaceri. Cu toții au căzut în plasa unor escroci care au pus la punct o mașinarie de devalizat conturi sau de încasat împrumturi bancare pe numele altora. Asta în doar câteva luni, anul trecut!

Citește și: Așa îți golesc escrocii cardurile! "Bucla Libaneză" te lasă fără bani în cont și nu vei ști ce s-a întâmplat!

Metoda prin care infractorii au reușit să fure banii vedetelor din România

Schema de stors bani din conturile vedetelor pornea cu numarul de telefon al acestora. Procurorii DIICOT spun că hoţii sunt fini cunoscători ai sistemelor de telefonie mobilă şi de internet banking şi îşi alegeau victimele numai din rândul celor cu potenţial financiar.

Sunau operatorii de telefonie mobilă, foloseau datele personale ale victimelor şi reuşeau astfel să-i convingă pe operatori să transfere numărul de telefon pe o cartelă blank, pe care o deţineau. Practic, ei clonau cartelele vedetelor şi apoi se foloseau de numere ca să primească prin sms codurile de autorizare a plăţilor. Aveau control implicit asupra conturile de e-mail unde găseau documente personale şi numerele conturilor bancare. Făceau tranzacţii către conturile lor iar unul dintre ei retrăgea apoi banii de la bancomate.

Şi Denisa de la Bambi se numără printre victime, iar cu datele ei escrocii au reuşit intre şi în conturile tatălui şi iubitului.

Jean de la Craiova şi cântăreţul de muzică grecească Ionuţ Galani au trecut prin situaţii similare. Cel din urmă a fost păgubit cu peste 15.000 de euro: "M-a sunat soţia mea, că a văzut o postare, care nu îmi era tipică mie. Adică, nu mă recunoştea pe mine, că postez eu aşa ceva pe Facebook-ul meu. Şi solicitam bani, printr-un transfer din UK. După care, am văzut că nu-mi funcţionează nici cartela de telefonie mobilă. Nu mergea nici mail-ul", mărturisește Ionuţ Galani, pentru Observator.

Citește și: Atenție! Se fură bani de pe card și nici nu știi ce ți s-a întâmplat. Metodele acestea sunt cel mai des folosite

În numele lui Gabriel Dorobanţu, hoţii s-au şi împrumutat câteva mii de lei la bancă. Totul prin intermediul poştei electronice. Şi din contul tatălui Andreei Bălan au retras bani. De două ori chiar, în doar câteva minute.

Escrocheria "Sim replacement" a golit cardul artiștilor. Cum lucrau hoții

Surse din anchetă spun că infractorii ştiau că trebuie să lucreze contracronometru. Aveau foarte puţin timp la dispoziţie până când victimele îşi dădeau seama că este vorba despre o înşelăciune. De multe ori tranzacţiile se făceau chiar când păgubitul mergea către compania de telefonie sau chiar după ce-şi recuperase numărul de telefon aşa încât codul de tranzacţie era primit chiar de către victimă.

Escrocheria este una relativ nouă. "Sim replacement" îi spun specialiştii şi se bazează pe breşele şi imperfecţiunile procesului de autentificare a clientului, potrivit sursei citate.

În momentul în care pierdeţi semnalul la telefon pe o perioadă destul de lungă şi altcineva din familie, un alt membru de familie pe aceeaşi reţea de telefonie mobilă nu are aceeaşi problemă, e foarte important să sesizaţi operatorul de telefonie mobilă şi să monitorizaţi toate conturile unde aveţi numărul de telefon ca al doilea factor de identificare.

Citește și: Înșelătoria ce îți golește cardurile de bani! Escrocii din România au găsit o nouă tehnică

Procurorii DIICOT au identificat 4 bărbaţi în acest caz. Trei sunt deja în spatele gratiilor. Poate şi din cauza lor, băncile au impus începând din acest an reguli mai stricte. Pe lângă numărul de telefon, se cere şi o parolă pe care doar clientul o cunoaşte sau autentificare prin amprentă sau recunoaştere facială.

Ce înălțime si ce greutate are Ștefania. Iubita lui Speak le-a spus totul fanilor săi... Ce mai face Denis Ștefan, actorul care l-a interpretat pe Medalion Codruț în serialul "Inimă de țigan". Cât de...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x