De peste trei decenii, actrița Mariana Buruiană a tras cortina peste cariera sa în actorie. Marea artistă s-a născut la Arad și a urmat studii teatrale, secția actorie. Din 1981 până în 1995, a fost actriță a Teatrului Bulandra din București. Ea a debutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț în 1978, în Trei surori de Cehov, în rolul Irina.
Cine a fost actrița Mariana Buruiană
A colaborat cu numeroşi regizori de film, jucând în: Ţapinarii (1982) în regia lui Ioan Cărmăzan; Sfârşitul nopţii (1982) şi Să mori rănit din dragoste de viaţă (1984), ambele în regia lui Mircea Veroiu; Figuranţii (1987) în regia Malvinei Urşianu, rolul din această peliculă aducându-i actriței Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România (1987); Hanul dintre dealuri (1987) în regia Cristianei Nicolae; Drumeţ în calea lupilor (1988) în regia lui Constantin Vaeni.
Actrița a jucat în numeroase filme, iar vocea ei s-a făcut des auzită la spectacolele de teatru radiofonic. Serialul care a adus-o în atenţia publicului a fost Lumini și umbre, din 1981, în regia lui Andrei Blaier, iar prin rolul principal din filmul de televiziune Domnişoara Christina, din 1992, în regia lui Viorel Sergovici, a fost consacrată ca mare actriță.
De asemenea, a jucat în spectacole de teatru adaptate pentru televiziune, precum Stâlpii societăţii, de Henrik Ibsen (adaptat şi ecranizat în anul 1988 de regizorul Dan Necşulea) şi Enigma din testament (după nuvela Morminte de Mihail Sadoveanu, regia Olimpia Arghir, 1988).
În 1998 a publicat la editura Herald cartea Taina Mărturisirii. Mariana Buruiană a și tradus numeroase titluri de nonficțiune. De-a lungul vieții a fost și asistent universitar la o instituţie particulară de învăţământ, unde a ținut un curs despre dicție.
Emil Brumaru spunea despre Mariana Buruiană următoarele lucruri: „Am văzut-o pe Mariana Buruiană de două ori, la Iași. Prima dată juca, cred, într-un spectacol-mamut Molière. În final a avut un surâs pe care îl voi ține minte toată viața! Așa surâd doar îngerii care ademenesc oameni! A doua oară era Ofelia. Atunci am și vorbit puțin cu dânsa, mi-a scris câteva cuvinte pe carnetul de corector cu jumătate de normă.” Poetul chiar a și scris versuri pentru frumoasa actriță.
Calea aleasă de mare actriță Mariana Buruiană după retragerea de pe scenă
Potrivit unei surse, Mariana Buruiană a renunțat după Revoluție la marile scene și la micil ecrane și s-a dedicat credinței și cărților. După o perioadă îndelungată a fost văzută vânzând lumânări la o biserică. Nu s-a călugărit, însă a ales să fie cât mai aproape de Dumnezeu, prin rugăciune, smerenie și iertare.
Viața marii personalități din cinematograful românesc s-a schimbat radical după ce a ales să fie aproape de credință. Chipul de înger al teatrului din România a luat-o pe calea credinței imediat după Revoluție, lăsând în urmă o mulțime de inimi frânte.
„Am bucuria dezlegării a generaţii întregi care au purtat suferinţe… şi pot reda prin scris parte din aceste experienţe. Bucuriile scrisului au fost mult mai mari decât ale scenei. Şi da, transformările în trup nu sunt uşoare, ori lumea este încă agitată, aflată într-o profundă stare de alegere. Mă hrănesc diferit de majoritatea oamenilor. Sunt vegetariană, mă îndrept spre a fi vegana şi nu fumez, nu consum alcool. Nu vreau să împiedic pe nimeni să se exprime cum doreşte, deci nu fac o reclamă din asta”, a declarat, la un moment dat, Mariana Buruiană, potrivit romaniatv.net.