Oprah Winfrey, desemnată cea mai influentă femeie din lume, moderatoare de talk-show, actriţă, producător şi editor, s-a născut la 29 ianuarie 1954, în micul oraş de provincie Kosciusko, statul Mississippi, SUA, unde a avut o copilărie tristă, cu multe abuzuri, dar și multe lipsuri.
S-a mutat cu mama sa, într-o zonă săracă din Milwaukee, Wisconsin, unde a locuit până la vârsta de 13 ani. În urma abuzurilor repetate la care a fost supusă și despre care a vorbit ani de zile mai târziu, Oprah a fugit de acasă.
La numai nouă ani, a fost abuzată sexual de unchiul ei, un văr și un prieten de familie. Oprah a făcut aceasta dezvăluire în showul său tv, în 1986. Din cauza tragediilor prin care a trecut în copilărie, Oprah a luat decizia să nu devină niciodată mamă.
Însărcinată la numai 14 ani
Oprah a mai trecut printr-un moment tragic la numai 14 ani: a rămas însărcinată, însă fiul ei a murit curând după naștere. A tinut acest episod secret, însă un membru al familiei a vândut, la un moment dat, povestea unui tabloid.
În cele din urmă a fost trimisă în Nashville, să locuiască împreună cu tatăl său, care i-a impus un regim de disciplină strictă. În toată această perioadă, Oprah Winfrey a continuat să meargă la şcoală, la Lincoln High School, apoi la Nicolet High School, unde a obţinut note foarte bune.
Prezentatoare tv cu jumătate de normă
Atrasă de lumea televiziunii, şi-a început cariera la 17 ani, lucrând cu o jumătate de normă ca prezentatoare de ştiri în Nashville. Talentul său de orator i-a adus o bursă de studii la Universitatea de Stat din Tennessee, unde a urmat cursuri de comunicare. A absolvit în 1973, iar în 1976, s-a mutat în Baltimore, unde a fost reporter şi prezentator pentru WJZ TV. Doi ani mai târziu a devenit co-moderator al emisiunii ''People are Talking''. A continuat să fie prezentatoare şi reporter de ştiri.
În toamna anului 1983 s-a mutat la Chicago, unde a fost gazda matinalului ''AM Chicago'' (WLS-TV), un program de o jumătate de oră care avea un rating scăzut. În scurt timp de la preluarea acestui program, datorită talentului său de excelent comunicator şi vorbitor, Oprah Winfrey a reuşit să facă un produs de top, emisiunea înregistrând unele dintre cele mai bune ratinguri din Chicago. Acest fapt a condus la semnarea unui contract, redenumirea emisiunii - ''The Oprah Winfrey Show'' (1986) şi prelungirea emisiei cu încă o jumătate de oră. Show-ul, care a avut ultimul sezon în 2011, a fost vizionat de aproximativ 48 de milioane de telespectatori săptămânal în Statele Unite şi a fost transmis în peste 140 de ţări.
A făcut istorie în televiziune
Deşi la început emisiunea a fost clasificată drept un ''talk-show tabloid'', spre sfârşitul anilor '90, Oprah Winfrey a început să abordeze subiecte ce priveau societatea în ansamblul ei - sănătate, situaţia femeilor, sărăcia, educaţia fetelor -, dar şi subiecte privind politica mondială. A fost apreciată pentru modul deschis în care a discutat problemele considerate tabu, precum abuzurile sexuale asupra copiilor, adolescentele însărcinate sau consumul de droguri. Temele interviurilor cu celebrităţi se axau, în principal, pe cauzele sociale şi caritabile în care acestea erau implicate.
Interviul cu faimosul cântăreţ Michael Jackson, realizat la 10 februarie 1993, la ferma acestuia, Neverland, a fost unul dintre cele mai vizionate evenimente din istoria televiziunii americane.
În 1985, Oprah Winfrey şi-a făcut debutul ca actriţă în filmul ''The Colour Purple'' în regia lui Steven Spielberg, pentru care a fost nominalizată atât la Premiul Oscar, cât şi la Globul de Aur.
A lansat, în 2000, ''O, The Oprah Magazine'', o revistă pentru femei care a avut un succes imediat. Între 2004-2008, a avut şi un supliment ''O at Home''. În 2011, şi-a lansat propria reţea de televiziune - ''The Oprah Winfrey Network'' (OWN). Este producător executiv al mai multor seriale TV, precum "Greenleaf" (2016-2018, în care a şi jucat), "Queen Sugar" (din 2016) şi a emisiunii TV în primetime "Oprah's Master Class" (din ianuarie 2011). De asemenea, conduce compania de producţie cinematografică Harpo Productions (Chicago, 1986-2015; West Hollywood, 2015-prezent).
Este fondatoarea organizaţiei Oprah's Angel Network (1997), fondurile strânse fiind folosite pentru ajutorarea femeilor şi copiilor aflaţi în situaţii speciale din întreaga lume. În 2007, a inaugurat în Africa de Sud, The Oprah Winfrey Leadership Academy for Girls in South Africa care oferă programe educaţionale pentru tinere provenind din medii defavorizate.
La 7 ianuarie 2018, i-a fost decernat Premiul Cecil B. DeMille pentru întreaga carieră, un premiu anual acordat de Hollywood Foreign Press Association în cadrul ceremoniei Premiilor Globul de Aur.
Oprah Winfrey, cea mai bogată femeie de culoare din lume
În ciuda unei copilării nefericite, plină de sărăcie si abuzuri sexuale, și a unei adolescente tragice, Oprah Winfrey a ajuns în 2010 cea mai influentă celebritate din lume. Este cea mai bogata femeie de culoare din lume, singura miliardară de origine afro-americană și cea mai mare filantroapă a Americii.
Moment emoționant! Lady Gaga l-a invitat pe Bradley Cooper pe scenă, în timpul concertului din Las Vegas | VIDEO... Robert de Niro se luptă în instanță pentru a-și vedea fiica de 7 ani...