Antena Căutare

14 septembrie 2008: A murit marele actor roman Stefan Iordache

Actorul Stefan Iordache a incetat din viata pe 14 septembrie 2008 intr-un spital din Viena, suferind de leucemie galopanta. A fost unul dintre cei mai mari actori romani de teatru, film si televiziune.

A slujit teatrul romanesc vreme de 49 de ani, interpretand memorabil pe scena mari roluri ca Titus Andronicus, Hamlet, Richard al III-lea sau Barrymore. A avut de asemenea o indelungata colaborare cu Teatrul National Radiofonic si Teatrul National de Televiziune, si a jucat in numeroase filme pentru marele ecran. A jucat si in numeroase filme: “De ce trag clopotele, Mitica?”(1981), “Ciuleandra” (1985), “Glissando” (1985), “Noiembrie, ultimul bal” (1989), “Hotel de lux” (1992), “Cel mai iubit dintre pamanteni” (1993).

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 14 septembrie:

1769 – S-a nascut geograful si naturalistul german Alexander von Humboldt. A contribuit la formarea geografiei ca disciplina stiintifica, iar cercetarile sale s-au extins si in afara Europei, de exemplu in America de Sud, SUA si Asia Centrala. Von Humboldt a intreprins cercetarile sale personal, avand cunostinte din domeniul fizicii, chimiei, geologiei, mineralogiei, vulcanologiei, botanicii, zoologiei, climatologiei, oceanografiei, demografiei si astronomiei. Prin cercetarile sale a devenit foarte popular in Germania, fiind considerat un Aristotel si Columb al epocii sale.

1822 - Jean-Francois Champollion, orientalist, a descifrat o inscriptie egipteana din epoca lui Ramses al II-lea, ramanand in istorie ca cel care a reusit sa descifreze scrierea hieroglifica.

Articolul continuă după reclamă

1851 – A decedat scriitorul american James Fenimore Cooper. Povestile sale istorice de dragoste despre viata indienilor au creat o forma unica a literaturii americane. Cele mai cunoscute romane ale sale sunt “Ultimul mohican” (1826) si “Preeria” (1827).

1895 – A fost inaugurat podul peste Dunare intre Fetesti si Cernavoda (proiectat si construit de inginerul Anghel Saligny), care era la acea vreme cel mai lung pod (4.088 m) din Europa Continentala si al treilea pod din lume.

1924 – S-a nascut dirijorul si profesorul roman Iosif Conta. In 1964 a dirijat prima auditie, in aara, a poemului simfonic “Vox Maris”, de George Enescu, interpretat de Orchestra Simfonica a Radioteleviziunii Romane. Numele sau este legat de cel al Orchestrei Nationale Radio impreuna cu care a efectuat numeroase turnee in strainatate. Din 1982 s-a dedicat si pedagogiei in cadrul Universitatii Nationale de Muzica, optand apoi, pana in 1992, pentru postul de dirijor al Orchestrei din Izmir, Turcia.

1927 – A murit dansatoarea americana Isadora Duncan. A fost creatoare a unui stil expresiv in arta dansului, inspirat din dansul antic grecesc, care a influentat coreografia moderna a secolului al XX-lea.

1928 - A fost inaugurata „Crucea Eroilor" de pe Varful Caraiman, din Muntii Bucegi, monument inchinat eroilor cazuti pentru patrie in timpul Primului Razboi Mondial, construit intre anii 1926-28, din initiativa Reginei Maria.

1937 – A murit omul politic si filosoful cehoslovac Tomas Masaryk. In activitatea politica mai intai si-a dorit sa reformeze Monarhia Habsburgica intr-o democratie federala, dar, in timpul Primului Razboi Mondial a inteles ca acest lucru nu mai este posibil si a militat pentru creea unui stat independent al cehilor si slovacilor. Activitatea sa a fost incununata de succes el devenind in 1918 primul presedinte al Cehoslovaciei.

1938 – S-a nascut pictorul roman Horia Bernea. El a detinut intre anii 1990-2000 functia de director general al Muzeului Taranului Roman.

1940 - A inceput guvernarea Ion Antonescu. Generalul Antonescu este conducatorul Statului roman si presedinte al Consiliului de Ministri. Horia Sima este numit ministru secretar de Stat, vicepresedinte al Consiliului de Ministri. Prin decret regal, Romania este proclamata „Stat national-legionar".

1946 – S-a nascut cantareata Dida Dragan. A obtinut numeroase premii la concursuri interne si internationale. Este supranumita „Vocea de flacara a rock-ului romanesc”.

1955 - Konrad Adenauer, cancelarul Republicii Federale Germania, a incheiat un acord cu Uniunea Sovietica , prin care s-au reluat legaturile diplomatice intre cele doua state.

1958 - Presedintele Charles de Gaulle si cancelarul federal Konrad Adenauer hotarasc, la sfarsitul primei lor intrevederi, sa puna capat dusmaniei istorice intre Franta si Germania.

1960 - S-a constituit Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC); organizatia are, in prezent, 11 state membre sediul fiind, din 1965, la Viena.

1982 – A murit actrita americana si printesa de Monaco, Grace Kelly. Moartea a survenit in urma unui atac cerebral intamplat in vreme ce Grace se intorcea acasa la volanul masinii sale alaturi de fiica sa, Stephanie de Monaco, care a supravietuit accidentului.

1994 - La Oslo a fost semnat documentul „Declaratia de la Oslo" de catre ministrul israelian de Externe, Simon Peres, si liderul OEP, Yasser Arafat. Declaratia prevedea ca „problemele politice" sa fie discutate intre cele doua parti in cadrul Acordului de la Cairo, incheiat la 4 mai 1994, care prevedea instituirea autonomiei palestiniene in cea mai mare parte a Fasiei Gaza si orasul Ierihon din Cisiordania.

2006 – A murit politologul si ziaristul Silviu Brucan. Este un personaj extrem de controversat al istoriei noastre. In septembrie 1944 fiind numit secretar general de redactie la ziarul “Scinteia”, de la tribuna caruia cere condamnarea la moarte a lui Iuliu Maniu, Gheorghe I. Bratianu, Corneliu Coposu, Radu Gyr si Pamfil Seicaru. Apoi a fost ambasador in Statele Unite in 1955 si la ONU intre 1959-1962. Dupa revolta muncitorilor din Brasov (14-15 noiembrie 1987), a facut declaratii critice la politica conducerii de partid si de stat si a fost semnatarul “Scrisorii celor sase”. A fost anchetat si i s-a impus domiciliu fortat. Dupa 1989 a facut parte din CFSN pozitie din care a spus ca “Pentru a deprinde democratia, romanii vor avea nevoie de 20 de ani”.

2009 – A murit actorul american Patrik Swayze. A devenit celebru datorita interpretarilor sale din filmele Dirty Dancing (1987), pentru care a scris si compus cantecul She's Like the Wind, durul din Road House (1989), Ghost - Fantoma (1990), Point Break - La limita extrema(1991). A devenit faimos si pentru serialul de televiziune “Nord si Sud. In 2008 a fost diagnosticat cu cancer si in ciuda faptului ca a infruntat boala cu un curaj nebanuit organismul sau nu a rezistat si decesul a survenit 20 de luni dupa confirmarea diagnosticului.

Foto: Intact Images

Incep "Zilele Bucurestiului". Vezi programul!... 15 septembrie 2009: A murit marele actor roman de teatru si film Nicu Constantin...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x