Căutare Live

5 decembrie 1974: A murit scriitorul Zaharia Stancu

Pe 5 decembrie 1974 a incetat din viata Zaharia Stancu, romancier, poet, publicist roman, distins cu Premiul Herder in anul 1971. Cartea sa "Descult" este cel mai tradus roman romanesc din toate timpurile, fiind tradus in 24 de limbi pana in 1988, printre altele existand o traducere si in limba japoneza. In 1946 a devenit directorul Teatrului National din Bucuresti, post pe care l-a ocupat pentru mai bine de 20 de ani. A fost membru al Academiei Romane si Presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 5 decembrie:

1791 - A incetat din viata Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor, pianist, violonist si dirijor, recunoscut ca unul dintre cele mai mari genii ale omenirii.

1848 - Presedintele american James Knox Plok a declansat celebra "goana dupa aur", dupa ce a anuntat descoperirea de mari zacaminte cu acest metal pretios in California.

1864 - Alexandru Ioan Cuza a promulgat legea instructiunii, prima lege prin care invatamantul era organizat in mod unitar si erau stabiliti anii de studiu: invatamantul primar, de patru ani, gratuit si obligatoriu, cel secundar, de sapte ani si universitar, de trei ani.

1867 - S-a nascut maresalul Józef Klemens Pilsudski, om politic, sef al statului in perioada 1918-1922, considerat intemeietorul statului polonez independent.

1870 - A incetat din viata scriitorul Alexandre Dumas (tatal), autorul celebrelor romane istorice "Cei trei muschetari", “Dupa 20 de ani”, Vicontele de Bragellone”, "Regina Margot", "Contele de Monte-Cristo".

1901 - S-a nascut (Walter Elias) Walt Disney, desenator, regizor si producator al filmelor de desene animate "Mickey Mouse", "Bambi", fondator al unui vast imperiu comercial, creatorul parcului de distractii "Disneyland", inaugurat in 1955 (langa Los Angeles); ultimul parc de distractii "Disneyland" a fost deschis la Paris, in 1992.

1906 - S-a nascut Otto Preminger, regizor de film de origine austriaca ce a tratat in filmele sale teme controversate in epoca in care a trait, precum narcomania, homosexualitatea si rasismul Din filmografie fac parte "Anatomia unei crime", "Factorul uman".

1925 - A incetat din viata scriitorul polonez Wladyslaw Stanislaw Reymont, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 1924. Este autor al trilogiei istorice "1794", "Ultima dieta a republicii", "Insurectia".

1930 - S-a nascut parintele André Scrima, unul dintre cei care au alcatuit "Grupul de la Antim" - "scoala" literara ortodoxa - grup care a facut obiectul unui proces politic cunoscut sub numele de "Rugul Aprins". In anul 1996 a publicat cartea "Timpul Rugului Aprins. Maestrul spiritual in traditia rasariteana.

1933 - In SUA s-a incheiat prohibitia. Decretata la 16 ian. 1920, prin aplicarea celui de–al 18–lea Amendament al Constitutiei SUA, care condamna producerea, transportul sau comercializarea alcoolului, prohibitia nu a determinat, asa cum se dorise, o imbunatatire a vietii sociale si economice, fiind marcata de coruptie, crime si ilegalitati.

1975 - A incetat din viata Dinu Pillat, prozator, critic si istoric literar; a fost detinut politic intre anii 1959-1964 si a fost implicat, alaturi de alti intelectuali romani, in ceea ce istoria comunismului din Romania a consemnat drept "procesul Noica-Pillat", ultimul mare proces politic din timpul regimului lui Gh. Gheorghiu Dej.

Citește și
Colaj cu concurneții de la Asia Express, sezonul 4 și ediția speciala de la Chefi la cuțite
De ce nu au participat Lidia Buble și Mihai Petre la ediția specială de la Chefi la cuțite: „Mi-ar fi plăcut să fiu acolo”
De ce nu au participat Lidia Buble și Mihai Petre la ediția specială de la Chefi la cuțite: „Mi-ar fi plăcut să fiu acolo”
Florian Munteanu imbracat in costum si fluturand steagul romanesc
Florian Munteanu, fost pugilist devenit actor la Hollywood, flutură steagul românesc și antrenează luptători pentru filme
Florian Munteanu, fost pugilist devenit actor la Hollywood, flutură steagul românesc și antrenează luptători pentru filme
felicitare cu urare de la multi ani romania de 1 decembrie
Felicitări pentru Ziua României.Spune într-un mod inedit ”La mulți ani, România”/ ”La mulți ani români” de 1 Decembrie
Felicitări pentru Ziua României.Spune într-un mod inedit ”La mulți ani, România”/ ”La mulți ani români” de 1 Decembrie
Mai multe articole

1987 - A incetat din viata poetul si traducatorul Leonid Dimov, reprezentant si teoretician al onirismului, curent literar al anilor 70 ("Eleusis", "Pe malul Styxului")

2001 - Factiunile afgane reunite in cadrul conferintei de la Bonn (vestul Germaniei) au semnat, un acord istoric referitor la tranzitie politica la Kabul.

2008 - A incetat din viata Anca Parghel, cantareata si profesoara de jazz din Romania.Decesul a survenit din cauza unui cancer ovarian galopant care a provocat moartea artistei in numai cinci luni de la depistare.

2008 – A decedat presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, Constantin Ticu Dumitrescu. A fost detinut politic timp de 10 de ani, timp in care a avut o atitudine demna si nu a acceptat sa colaboreze cu regimul comunist. Pe 22 decembrie 1989 a fost printre cei care au patruns in Comitetul Central al PCR din Piata Palatului. A fost initiatorul Legii Deconspirarii Securitatii si al Legii Lustratiei, proiecte vehement contestate de cei vizati.

4 decembrie 1987: A murit filosoful Constantin Noica... 6 decembrie 1996: A murit scriitorul Marin Sorescu...
Parteneri
Cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa. Unde te poți distra iarna aceasta
Cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa sunt deja deschise și gata să-și primească vizitatorii. În ciuda pandemiei de COVID-19, multe orașe mari au decis să-și deschidă porțile pentru cei dornici să experimenteze magia sărbătorilor de iarnă. Deși vor exista restricții de participare, oamenii sunt așteptați în număr cât mai mare.
Catine.ro
Ultimele știri